latinica  ћирилица
24/02/2015 |  08:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Сорос заинтересован за Галенику

Амерички бизнисмен и милијардер мађарског поријекла Џорџ Сорос заинтересован је и за приватизацију Галенике, пише данашњи лист ''Данас''.

 

Он је преко свог фонда Quantum strategic partners LTD, још у октобру, када је Агенција за приватизацију објавила да ће приватизовати 502 предузећа у већинском или стопостотном државном власништву, послао писмо о заинтересованости.

Иначе, за Галенику се, како пише ''Данас'' пријавило укупно 15 потенцијалних купаца.

Међу послатим писмима о намјерама налази се и неколико великих играча у фармацеутској индустрији.

Један од Соросових фондова створио је и значајног регионалног кабловског и Интернет оператера СББ. Иако се чинило да се овај милијардер повлачи из послова у Србији, јер је 2013. продао СББ и удио у Б92, застој је трајао кратко.

Већ прошле године ушао је у преговоре са Денјуб групом и успјешно их окончао, подсјећа ''Данас''.
Интересовање које је показао за Галенику, за сада још не значи да ће ући у преговоре са српским властима, јер одлука о методи приватизације и условима још није донијета.

У прилог неизвесности иде и чињеница да се међу послатим писмима о намјерама налази и неколико већих фармацеутских компанија.

Од укупног броја заинтересованих за српску државну фабрику лијекова, пет је физичких лица, два из Србије и по једно из Канаде, Бугарске и БиХ, као и једна домаћа фирма - Гама систем, пише ''Данас''.