latinica  ћирилица
24/02/2015 |  08:54 | Аутор: dnevni avaz

Тузла: Радници штрајкују, а посланици повећали плате

Посланици Тузланског кантона повећали су себи плате за 20 одсто, иако је кантонална влада протеклих дана тврдила да нема 400 КМ да подијели радницима неколико пропалих фирми који су недавно протестовали, пише штампа у ФБиХ.

Административна комисија Скупштине Тузланског кантона је, како се наводи, повећала основицу за плату посланицима у кантоналном парламенту и према тој основици већ је обрачуната плата за јануар.

Предсједник Синдиката средњег образовања у Тузланском кантону Адмир Терзић најавио је да ће синдикат ускоро изнијети приједлоге у вези с овим случајем.

"До сада је основица за обрачун била просјек плате у Федерацији БиХ минус 30 одсто, али је према новој одлуци, основица просјек у ФБиХ минус 10 одсто. То значи да се основица повећала за 20 одсто, што представља повећање основице са 591 на 760 КМ", појашњава Терзић.

Предсједник Синдиката "Солидарност" Сакиб Копић рекао је да ова одлука додатно иритира народ, као и да су синдикалци енергично против расипничког понашања власти.

Омладински покрет "Револт" истиче да је повећање плата посланицима неоправдано, да је одлука о повећању плата донесена на почетку мандата посланика, те да не може бити говора о томе да је базирана на успјесима, повећаном интензитету или квалитету њиховог рада.