latinica  ћирилица
24/02/2015 |  09:00 | Аутор: dnevni avaz

Сарајево: Отац оптужен за убиство бебе

Сарајевско Кантонално тужилаштво подигло је, а Кантонални суд потврдио оптужницу против Елдара Леђена (21) због убиства А. Л, његовог четворомјесечног сина, 29. новембра прошле године у кући у Улици Авде Хоџића у Сарајеву.
Елдар Леђен, привођење - Фото: nezavisne novine
Елдар Леђен, привођењеФото: nezavisne novine

Ову информацију потврдио је Леђенов адвокат Омар Мехмедбашић.

''Сада чекамо да се закаже рочиште за изјашњење о кривици, а потом и за почетак суђења. Одбрана ће ићи у правцу доказивања да Леђен није имао намјеру убити свог сина'', казао је Мехмедбашић у изјави за федералне медије.

Према оптужници, Леђен се 29. новембра са сином налазио у спаваћој соби. Након што је дијете одбијало храну и плакало те након што није успио зауставити плач, бацио је дијете на дрвену фотељу. Посљедице ударца проузроковале су смрт.

Иако се убиство догодило 29. новембра, Леђен је ухапшен тек 1. децембра прошле године, и то након што је обдукцијом утврђено да је дијете преминуло усљед тешких повреда главе.

Леђен је, наиме, прије тога тврдио да је кобног дана чувао сина у кући гдје су били подстанари, док је његова супруга Индира П. (20) била на послу. Тог дана назвао је Хитну помоћ и казао да се беба загрцнула док је хранио и да је престала дисати.

Екипа Хитне помоћи упутила се ка кући у Улици Авде Хоџића, а када су стигли, отац дјетета их је већ чекао на улици, с дјететом у наручју замотаним у деку. У међувремену, Леђен је назвао и супругу и рекао јој да дијете није добро.

Љекари Хитне помоћи утврдили су да је дијете без свијести, да не дише и нема пулса. Покушали су реанимацију, али, нажалост, нису успјели оживјети дјечака, па је превезен у мртвачницу Хитне помоћи.

Но, припадницима Хитне помоћи смрт дјетета била је сумњива те су о свему обавијестили полицију и Тужилаштво КС. Хамза Жујо, вјештак медицинске струке, утврдио је обдукцијом да је дијете убијено. Суочен с доказима, Леђен је у полицији признао да је убио сина.