latinica  ћирилица
24/02/2015 |  09:22 | Аутор: Агенције

Не гулите поврће!

Око гуљења намирница постоје несугласице, а амерички нутрициониста Кејти Кавуто сматра да би одређене врсте требало јести неогуљене.

Поврће би требало да буде саставни дио дневног менија, сагласни су сви љекари и стручњаци за исхрану. Ипак, око гуљења намирница постоје несугласице, а амерички нутрициониста Кејти Кавуто сматра да би одређене врсте требало јести неогуљене, јер су им у кори драгоцјени састојци. Она препоручује да се кромпир, мрква, плави патлиџан, паштрњак и краставац само добро оперу прије употребе, јер скидање танке кожице елиминише велики број хранљивих састојака.

У кори кромпира је сконцентрисано чак 20 посто витамина (Б, Ц) и минерала, а ту су и влакна. Драгоцјени антиоксиданси који подижу имунитет и штите организам од канцера, налазе се на површини мркве и паштрњака. У кори плавог патлиџана "скривен" је назунин, моћни антиоксиданс, који успорава оштећење ћелија, старење и болест. А, када огулите краставац, у корпу за смеће ћете бацити влакна која спречавају опстипацију.