latinica  ћирилица
24/02/2015 |  10:16 | Аутор: СРНА

"Електрокрајина": Уградња 700 бројила за даљинско очитавање струје

Предузеће "Електрокрајина" ове године на подручју Бањалуке планира уградњу 700 електричних бројила за даљинско очитавање електричне енергије, речено је Срни у овом предузећу.

"Циљ увођења даљинског очитавања потрошње струје је смањење трошкова предузећа (нема излазака радника на терен), бржи и бољи увид у стање на бројилу, смањење неовлашћене потрошње и унапређење услуга (смањује се утицај људског фактора и грешака у очитању)", навео је портпарол "Електрокрајине" Предраг Клинцов и додао да трошкове замјене бројила сноси предузеће.

Он је рекао да је ово предузеће на подручју града Бањалука, закључно с 1. октобром прошле године, уградило 14.605 бројила за даљинско очитавање потрошње, највише у насељима Старчевица, Лауш, Петрићевац, Српски Милановац, Куљани, Залужани и у дијелу Борика.

Клинцов је нагласио да су мјере измјештања мјерних мјеста и увођења даљинског очитавања потрошње утицале на смањење дистрибутивних губитака у Бањалуци за чак 5,8 одсто у протекле двије године.

"Дистрибутивни губици у Бањалуци су на крају 2012. године износили 19,4 одсто, на крају 2013. године су смањени на 15,55 одсто, да би на крају 2014. године били сведени на 13,6 одсто", навео је Клинцов.