latinica  ћирилица
24/02/2015 |  10:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Доњецк и Луганск најавили повлачење оружја

Власти самопроглашене Доњецке народне републике саопштиле су да су почеле да повлаче тешко наоружање с линије разграничења с украјиснком војском.
Украјина, Дебаљцево - Фото: REUTERS
Украјина, ДебаљцевоФото: REUTERS

Портпарол Министарства одбране ДНР Едуард Басурин је изјавио да је повлачење почело јутрос у девет часова, као и да ће из градова Дебаљцево, Горловка, Доњецк и Телманово бити повучено око 96 комада тешког наоружања, пренијела је агенција ТАСС.

Очекује се да ће повлачење трајати око двије недјеље, у складу с одредбама мировног споразума из Минска, који је постигнут 12. фебруара послије више од 16 сати преговора.

Истовремено су власти самопроглашене Луганске народне републике (ЛНР) најавиле да ће у подне започети повлачење тешког наоружања из Дебаљцева, града који је последњих недјеља био поприште оштрих борби између проруских и украјинских снага.

"Данас у подне ћемо повући оружје с подручја Дебаљцева", изјавио је замјеник команданта полиције ЛНР Виталиј Кисељев.

Он је додао да је оружје спремно за повлачење и да ће у наредна два дана бити премјештено на подручја која су за то предвиђена.

Званични Кијев је синоћ саопштио да проруске снаге стациониране у близини луке Маријупољ настављају с нападима на положаје украјинске војске у том граду и навео да због тих сукоба не може да започне договорено повлачење тешког наоружања.