latinica  ћирилица
24/02/2015 |  10:55 | Аутор: CNN

"Џихадистичка млада" врбује за ИД

Полицијски истражитељи у Великој Британији сумњају да је Акса Махмуд врбовала три британске тинејџерке које су се недавно придружиле Исламској држави.

Испоставило се да је једна од три нестале девојчице путем интернета била у контакту са Аксом, прије одласка из велике Британије.

Акса Махмуд (20), позната и као "џихадистичка млада", позива дјевојке да "сакупе снагу и напусте своје породице како би се придружиле великој џихадистичкој породици".

Она је у новембру 2013. године напустила Шкотску и јавила родитељима да је из Турске ушла у Сирију како би се придружила екстремистичкој групи ИД.

Од тада је Акса присутна на друштвеним мрежама путем којих шири идеологију "Исламске државе" и позива младе људе да се придруже борби против Запада, наводи CNN.

Она на друштвене мреже поставља фотографије на којима је приказана како држи аутоматско оружје и видео садржаје на којима се виде егзекуције које су извршили милитанти ИД.

Чланови њене породице не подржавају њено понашање.

"Ти си срамота за своју породицу и народ Шкотске. Твоји поступци су не представљају ислам. Преклињемо те, ако нас још увijек волиш, прекини то што радиш", поручили су.