latinica  ћирилица
24/02/2015 |  13:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Париз: Састанак "Нормандијског квартета" о ситуацији на истоку Украјине

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров стигао је у Париз на састанак са шефовима дипломатија Њемачке, Француске и Украјине - земаља "нормандијског квартета" - с којима ће разговарати о најновијој ситуацији на истоку Украјине, јавила је новинска агенција Тасс.
Париз: Састанак "Нормандијске четворке" - Фото: AP
Париз: Састанак "Нормандијске четворке"Фото: AP

Руска агенција је навела да ће састанак, за који се очекује да ће трајати неколико сати, бити први разговори министара иностраних послова након што су лидери четири земље постигли споразум у Минску 12. фебруара.

Одлуком из бјелоруске престонице договорен је прекид ватре, повлачење тешког наоружања и уставна реформа која ће узети у обзир легитимна права становништва Донбаса, на истоку Украјине. Договор је ступио на снагу 15. фебруара.

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер оцијенио је да је примирје у Украјини "веома значајно" смањило ниво размјене ватре између украјинских и проруских снага, мада је насиље и даље присутно и оно мора да се оконча.

Занијер је потврдио да су посматрачи ОЕБС-а у Украјини пријавили велики број прекршаја примирја на југу и неке ограничене инциденте око града Дебаљцева који су, прошле недјеље, заузеле проруске снаге супротно проглашеном прекиду ватре.

Размјене ватре има и око аеродрома у Доњецку који држе антивладине снаге од јануара, пренијела је агенција АФП.

Британска агенција Ројтерс наводи да Кијев и његови савезници са Запада покушавају да утврде да ли ће се, како кажу, "сепаратисти сада зауставити или ће наставити да напредују дубље у територију коју Кремљ назива 'Новорусија'", више од недјељу дана пошто су "побуњеници које подржава Москва игнорисали мировни споразум и заузели један стратешки град".

Истовремено украјинска војска саопштава да не може да почне с повлачењем тешког наоружања с линије фронта, јер проруске снаге "нису престале да нападају владине положаје".