latinica  ћирилица
24/02/2015 |  14:25 | Аутор: СРНА

ЕБРД: Вриједност нових уговора у БиХ до 200 милиона евра

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) планира у БиХ у овој години потписивање уговора за нове пројекте у финансијском обиму од 100 до 200 милиона евра, најавио је данас директор Представничке канцеларије ЕБРД-а за БиХ Јан Браун.

Он је новинарима након презентације Транзиционог извјештаја за прошлу годину рекао да је за сада тешко рећи колико ће тачно бити обухваћено пројеката који ће бити финансирани по тим уговорима, додајући да ће можда бити обухваћено 10 до 20 пројеката.

Браун је истакао да ће исплата средстава у овој години бити слична прошлогодишњој, наводећи да је у прошлој години исплаћено 120 милиона евра.

Он је истакао да је за БиХ прошла година била врло тешка, те да је упркос тешкоћама потписано девет уговора с ЕБРД-ом у укупној вриједности од 67 милиона евра.

Браун је рекао да је од 1996. године, од када је ова банка присутна у БиХ, потписано 119 уговора за пројекте у вриједности од 1,7 милијарди евра.

Он је навео и да у портфолију ЕБРД-а 46 одсто отпада на инфраструктурне пројекте, истичући да БиХ има значајне потребе за инфраструктуром.

Замјеник директора за стратегије и политику Питер Санфеј подсјетио је на јануарске прогнозе, према којима би БиХ у овој години могла имати раст бруто домаћег производа од око 2,7 одсто, а што је боље од прошлогодишњег нивоа раста.

Он је оцијенио да је за БиХ најбоље да се фокусира на иновације, што је претпоставка раста и развоја, као и да власти требају стварати што повољније пословно окружење које утиче на иновације.

Санфеј је навео да су у прошлој години ситуацију у БиХ отежале и оптеретиле поплаве, социјални протести, те избори, нагласивши да преовладава осјећај да БиХ креће напријед и да превладава "апетит" за обнову реформи.