latinica  ћирилица
24/02/2015 |  14:46 | Аутор: СРНА

Упозорење пољопривредника одлазећој Влади ФБиХ за исплату обавеза

Удружење пољопривредника у БиХ тражи од премијера Федерације БиХ Нермина Никшића и министра финансија Анте Крајине да сутра до 16.00 часова исплате све обавезе према пољопривредним произвођачима.

"Уморни од четворогодишњих лажи, обећања и манипулације јавности и пољопривредника, још једном тражимо хитно, без одгађања, плаћање обавеза пољопривредним произвођачима до наведеног рока", наводи се у допису упућеном Никшићу и Крајини.

Уколико посљедње упозорење не буде испоштовано до одређеног рока, пољопривредници упозоравају одлазећу Владу, а посебно Никшића и Крајину, да ће бити изложени радикалним притисцима.

Предсједник Удружења пољопривредника Миро Пејић рекао је Срни да је из прошле године остало неисплаћено око 7,3 милиона КМ, додајући да је, према неким информацијама из федералног Министарства финансија, јуче плаћено око три милиона, што с терена још није потврђено.

"Премијер и федерални министар пољопривреде Јерко Иванковић Лијановић обећали су да ће до 15. фебруара све бити плаћено. На тај начин су пољопривредници били смирени, а они купили још један период. Вријеме је прошло, а опет се ништа није догодило", додао је Пејић.

Он је истакао да пољопривредници очекују да им се у хитној процедури плати све што им законски припада, што је створено кроз могућности из прошле године и кроз средства која су унесена у трезор.

"Могућност за реализацију постоји, јер знамо да је пуњење буџета на дневној бази између пет и седам милиона КМ. Знамо да Влада планира да исплати плате за фебруар свим запосленим, а пољопривредници чекају минимално шест мјесеци, па и више од годину дана да им се изврши уплата", навео је Пејић.

Он је потврдио да ће, уколико се не испоштује сутрашњи рок, пољопривредници на демократски начин исказати своје незадовољство.