latinica  ћирилица
24/02/2015 |  15:53 | Аутор: Агенције

Министри позивају на стриктну примјену споразума из Минска

Шефови дипломатија Украјине, Русије, Француске и Нјемачке позвали су на стриктну примјену споразума о прекиду ватре у источној Украјини, преносе агенције.
Париз: Састанак "Нормандијске четворке" - Фото: AP
Париз: Састанак "Нормандијске четворке"Фото: AP

У заједничком саопштењу које је прочитао француски министар спољних послова Лоран Фабијус, упућен је позив сукобљеним странама да "започну са потпуним прекидом ватре и комплетним повлачењем тешког наоружања".

Они су се, током трочасовног састанка у Паризу, такође сагласили да је у том подручју потребно ојачати посматрачку мисију ОЕБС-а у источној Украјини.

У заједничком саопштењу се од страна тражи и да посматрачима омогуће приступ областима под својом контролом и да са њима сарађују у верификацији повлачења тешког наоружања.

То је био први сусрет министара иностраних послова "нормандијског квартета" након што су лидери те четири земље постигли споразум у Минску 12. фебруара.

Одлуком из бјелоруске пријестонице договорен је прекид ватре, повлачење тешког наоружања и уставна реформа која ће узети у обзир легитимна права становништва Донбаса, на истоку Украјине. Договор је ступио на снагу 15. фебруара.