latinica  ћирилица
24/02/2015 |  16:28 | Аутор: Агенције

Доњецк и Луганск повлаче оружје, Кијев ће чекати два дана

Портпарол Министарства одбране ДНР Едуард Басурин рекао је да је повлачење почело јутрос у девет сати, као и да ће из градова Дебаљцево, Горловка, Доњецк и Телманово бити повучено око 96 комада тешког наоружања.
Украјина, Дебаљцево - Фото: REUTERS
Украјина, ДебаљцевоФото: REUTERS

Власти самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР) саопштиле су данас да су почеле да повлаче тешко наоружање са линије разграничења.

Портпарол Министарства одбране ДНР Едуард Басурин рекао је да је повлачење почело јутрос у девет сати, као и да ће из градова Дебаљцево, Горловка, Доњецк и Телманово бити повучено око 96 комада тешког наоружања.

Очекује се да ће повлачење трајати око двије седмице, у складу са одредбама мировног споразума из Минска, који је постигнут 12. фебруара послије више од 16 сати преговора.

Истовремено су власти самопроглашене Луганске народне републике (ЛНР) најавиле да ће у подне започети са повлачењем тешког наоружања из Дебаљцева, града који је посљедњих седмица био поприште оштрих борби између проруских и украјинских снага.

“Данас у подне ћемо повући оружје са подручја Дебаљцева“, казао је замјеник команданта полиције ЛНР Виталиј Кисељев, преноси Тањуг.

Он је додао да је оружје спремно за повлачење и да ће у наредна два дана бити премјештено на подручја која су за то предвиђена.

Кијев ће чекати два дана

Украјинска војска ће сачекати са повлачењем тешког наоружања са линије фронта, уколико се примирје буде поштовало два дана.

"Украјинска страна је припремила локације и начине повлачења тешког наоружања. Уколико је два дана подржано примирје, то ће послужити као сигнал за почетак повлачења тешког наоружања", изјавио је предсједник украјинског Савјета за националну безбједност и одбрану Андреј Лисенко, пренијела је агенција Тас с.

Лисенко је рекао новинарима да проруска милиција још не разумије режим прекида ватре, договорен у Минску 12. фебруара.

"Започети са потпуним прекидом ватре и комплетним повлачењем тешког наоружања"

Послије релативног примирја на истоку Украјине, сукоби проруских сепаратиста и украјинске војске настављени су у близини луке Маријупољ, због чега се све више страхује да ће та лука бити сљедећи циљ побуњеника.

Шефови дипломатија Украјине, Русије, Француске и Њемачке позвали су данас на стриктну примјену споразума о прекиду ватре у источној Украјини, преносе агенције.