latinica  ћирилица
24/02/2015 |  16:54 | Аутор: РТРС

"Бићемо прваци света" креће у биоскопе

Послије четири године припреме и снимања, филм Дарка Бајића "Бићемо прваци света" данас је почео свој биоскопски живот.

Редитељ Дарко Бајић рекао је да је имао срећу да причу овог филма сазна директно од актера

- Било ми је изузетно интересантно, да смо кроз живи материјал могли да истражујемо, а не путем Википедије, Инетрнета или на сличан начин. Значи, они су нам највише помогли и њима смо, наравно, највише и захвални - каже Бајић. 

Играни филм обухвата драму, историју и спорт кроз причу о почецима и успјесима југословенске кошарке, од оснивања клуба "Црвена звезда" послије Другог свјетског рата до побједе националне репрезентације у одлучујућој утакмици против амерчке екипе и освајања златне медаље на Свјетском првенству у Љубљани 1970. године.

- Имао сам срећу да цијело градиво добијем од Саше Милетића, који је направио књигу о баскету, а познавао сам и велики број играча и људи који су били главни јунаци овог филма - рекао је Бајић. 

- Оно што је можда најважније, јесте да су били јако отворени. То су људи који су свјетски шампиони. То су потпуно другачији људи, они су мирни, опуштени, јер су урадили велику ствар у свом животу - откирио је режисер.

У филму играју и двојица синова некадашњих репрезентативаца Крешимира Ћосића и Драгана Капичића - Крешимир Петар Ћосић и Стефан Капичић.

- То је дало посебну емоцију и жељу да што тачније прикажемо њихове очеве - напоменуо је редитељ.

Мотив приче, према његовим ријечима, јесте да је за велике спортске побједе потребан рад, ентузијазам, али и вјера да је могуће остварити свој сан.

Јавност је неоправдано заборавила неке од првих кошаркашких ентузијаста. Тако је Радомир Шапер познатији као отац музичара и бизнисмена Срђана, а само појединцима као кошаркаш.

- Сад смо му се одужили с овим филмом. То је човек који је веома много допринио модерној кошарци. Био је шеф техничке комисије ФИБА, био је један од људи који су донијели правило "тројке" - каже Бајић.

Александар Радојичић у филму игра прослављеног Борисава Станковића.

- У том периоду када није било ничега и када је све било депресивно и када је Бори Станковићу, ето ко зна, убијен отац од стране комуниста, он се одлучио да игра за КК Црвену Звезду - каже глумац.

Ово је само први филм у трилогији о српској кошарци. Сљедећи ће обухватити период од 1970. до 1992. године, док би трећи требало да се бави најновијим успјесима домаће кошарке.