latinica  ћирилица
24/02/2015 |  19:11 | Аутор: Агенције

БиХ мора усвојити план за обновљиву енергију

Секретаријат Регионалне енергетске заједнице у Бечу данас је упутио формални захтјев БиХ, Албанији и Македонији да усвоје и предају своје националне акционе планове за обновљиву енергију.

Ово је један од главних захтјева Директиве 2009/28/ЕЦ о унапређењу кориштења енергије из обновљивих извора, који је усвојио Савјет министара Регионалне енергетске заједнице 2012. године.

Ако поменуте земље у року од два мјесеца не поступе по овом захтјеву и доставиле попис мјера којима ће обезбиједити потпуну усклађеност са својим обавезама, Секретаријат би могао те случајеве кршења предати Савјету министара као примјер кршења Закона Енергетске заједнице од стране чланица.

Секретаријат је претходно доставио своје мишљење бх. властима као другостепени покушај рјешавања спора у складу с чланом 90. Споразума Енергетске заједнице.

Према Директиви, свака чланица заједнице мора одредити и поштовати обавезујуће циљеве потрошње енергије из обновљивих извора до 2020.

Национални акциони планови за обновљиву енергију морају навести циљеве по најважнијим секторима генерације и потрошње енергије и садржавати детаљне мјере којима ће се ти циљеви постићи и без њих неће бити могуће постићи укупни циљ.