latinica  ћирилица
24/02/2015 |  21:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија- Олакшице за отплату кредита у "швајцарцима"

Банке у Србији ће убудуће својим клијентима морати да понуде могућност конвертовања стамбених кредита узетих у страној валути у евро, па и кредите у швајцарским францима, саопштила је данас Народна банка Србије.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Банке ће убудуће својим клијентима морати да понуде могућност конвертовања стамбених кредита узетих у страној валути у евро, па и кредите у швајцарским францима, саопштила је Народна банка Србије.

Банка је понудила четири модела конвертовања кредита у швајцарцима, а једна од њих је да ће банке морати да понуде могућност конвертовања тих кредита у евро по курсу повољнијем за пет одсто и продужетак рока отплате дуга за пет година.

Овако се настоји на системски начин рјешавати проблем валутно индексираних стамбених кредита, уз пуно уважавање слободе уговарања са једне стране и императивних прописа са друге стране.

Први дио одлуке се односи на сваки појединачни уговор о кредиту у отплати који је банка закључила са корисником прије почетка примјене Закона о заштити корисника финансијских услуга, без обзира на страну валуту у којој је тај кредит индексиран. Тим дијелом прописана је обавезна, једнообразна и детаљно уређена примјена препоруке Народне банке Србије од 31. маја 2013. године, која се односила на примјену неодредивих елемената промјенљиве каматне стопе прије почетка примјене Закона.

НБС је одлучила да банкама пропише обавезујући начин поступања са средствима које су више наплатиле по основу једностраних повећања промјенљивих неодредивих елемената каматне стопе.

Банке су дужне да тај вишак урачунају у превремену отплату кредита и да о томе сваком појединачном кориснику доставе обавјештење са измијењеним планом отплате кредита у року од 30 дана од дана ступања на снагу те одлуке. Примјена овог дијела одлуке од стране банака је обавезна и претходи примјени осталих одредаба.

Други дио одлуке се односи само на уговоре о стамбеним кредитима индексираним у швајцарским францима.

Корисницима ових кредита банка ће бити дужна да, најкасније 30 дана од дана ступања на снагу ове одлуке, понуди четири модела закључења анекса уговора којима би били измијењени услови отплате кредита, уз задржавање постојећих инструмената обезбјеђења, а рок за прихват понуде анекса уговора од корисника не може бити краћи од три мјесеца од дана пријема понуде. 

Банке су дужне да корисницима понуде сљедећа четири модела: конверзија кредита индексираног у швајцарским францима у кредит индексиран у еврима по курсу повољнијем за пет одсто, уз даљу примјену каматне стопе коју банка примјењује на кредите индексиране у еврима, уз додатну могућност продужења рока отплате кредита, у складу са захтјевом корисника, најдуже за пет година.

Други модел је конверзија кредита индексираног у швајцарским францима у кредит индексиран у еврима, уз снижавање каматне стопе коју банка примјењује на кредите индексиране у еврима на годишњем нивоу за један процентни поен, при чему не мора бити нижа од три одсто, такође уз додатну могућност продужења рока отплате кредита, у складу са захтјевом корисника, најдуже за пет година.

Трећи је да кредит остане индексиран у швајцарским францима, али се каматна стопа на годишњем нивоу снижава за један процентни поен, при чему не мора бити нижа од три одсто, такође уз додатну могућност продужења рока отплате кредита, у складу са захтјевом корисника, најдуже за пет година.

Четврти модел је да кредит остане индексиран у швајцарским францима, али се износ мјесечне рате израженог у швајцарским францима снижава за 20 одсто уговореног износа у периоду од 36 мјесеци од дана закључења анекса уговора, а укупан износ за који су мјесечни ануитети умањени отплаћује се у 12 једнаких мјесечних рата након истека првобитног рока доспијећа кредита.

На потраживања чија би наплата била одложена у складу са овим моделом банка не би обрачунавала нити наплаћивала камату.

У циљу додатног олакшавања положаја корисника ових кредита и њихове што свеобухватније заштите, банке неће моћи да понуде конверзију, у моделима који то рјешење садрже, под условима за одобравање кредита индексираних у еврима који су неповољнији у односу на услове које су у тој банци важили 31. децембра 2014. године.

Такође, банке неће моћи од корисника да наплате накнаду за предузимање наведених мјера и активности, као ни трошкове које могу имати у вези са тим мјерама чиме се тежи минимизирању пратећих трошкова анексирања уговора.