latinica  ћирилица
24/02/2015 |  21:56 | Аутор: Агенције

Нијемци желе револуционарне промјене

Сваки пети Нијемац вјерује да је револуција једини начин ка истинској реформи друштва, резултати су истраживања које је спровео Слободни универзитет Берлин из Берлина.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Антикапитализам, антифашизам, антирасизам су само неки од параметара који су истраживни, те је закључено да јавност много више подржава љевицу него што се то раније мислило.

Занимљиво је да је петина Нијемаца увјерена да животни услови неће бити побољшани реформама, већ да је неопходна револуција. Такође, 20 одсто испитаника сматра да је успон неофашизма реална пријетња за земљу, док чак трећина увјерена да капитализам неизбјежно води ка сиромаштву и глади.

Осврћући се на све актуелнији антиисламски покрет Пегида, који изазива велику пажњу њемачких медија, чак 48 одсто Нијемаца је увјерено да је ксенофобија дубоко укоријењена у савременој Њемачкој.

Оно што је очигледно, а што је показало и ово истраживање, свакако је дубока, идеолошка подијељеност између бившег Истока и Запада, с тим да изјаве које нагињу ка љевици имају много већу подршку на истоку земље.

Међу Нијемцима који живе на истоку, чак 60 одсто сматра да је социјализам био добра идеја, која је прилично лоше спроведена. Подршка социјализму је очекивано мања на западу и износи око 37 одсто.

Чак половина испитаника наводи да су у посљедње вријеме примијетили већу контролу над љевичарским дисидентима, како од стране полиције, тако и од стране државе.

Око 27 одсто грађана је изразило бојазан да грађане шпијунирају, те да је земља на путу ка диктатури. Ови испитаници су изразили и сумњу у истинску демократију у земљи јер економија, а не гласачи, увијек имају главну и посљедњу ријеч.

Један од негативних закључака овог истраживања, чији је циљ био да се пружи свеобухватна слика љевичарског екстремизма у Њемачкој, јесте да је насиље везано за љевичарски екстремизам у константном порасту.

Полиција и десничарски екстремисти су главне мете љевичарских напада и љевичарског насиља.

Љевичарски екстремисти су у посљедње вријеме били осумњичени за више вандалских напада.

Организатори истраживања сматрају да је веома важно редовно анализирати "структуралне сличности између десничарског и љевичарског екстремизма", што у неким случајевима подразумијева доктринарни фанатизам који може довести и до разних теорија завјере.