latinica  ћирилица
25/02/2015 |  08:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Доживотни затвор за убицу најбољег америчког снајперисте (ВИДЕО)

Суд у америчкој савезној држави Тексас осудио је на доживотну казну затвора бившег маринца Еди Реја Рута због убиства најуспјешнијег снајперисте у америчкој војној историји Криса Кајла, који је био инспирација за хит филм "Амерички снајпер", објавили су амерички медији.
САД: Доживотни затвор за убицу "америчког снајпера" - Фото: AP
САД: Доживотни затвор за убицу "америчког снајпера"Фото: AP

Порота је након мање од три сата једногласно одбацила тврдњу Рута (27) да није крив за убиство Кајла и његовог пријатеља Чеда Литлфилда у фебруару 2013. године у стрељани у сјеверном Тексасу, пренијела је агенција АФП.

Суђење Руту, које је трајало двије недјеље, привукло је велику пажњу америчке јавности будући да се десило истовремено кад се у биоскопима појавио контроверзни филм Клинта Иствуда о Кајловим искуствима као снајперисте у Ираку.

Порота састављена од два мушкарца и десет жена је закључила да је Рут, који се позивао на неурачунљивост, крив за смрт Криса Кајла и његовог пријатеља.

Убица је осуђен на доживотну казну затвора без права на условни отпуст, а иако такав злочин предвиђа и смртну казну, тужилаштво је од тога одустало још прије почетка суђења.

Кајл и Литлфилд су убијени након што је Рутова мајка затражила од бившег америчког снајперисте да помогне њеном сину, који је оболио од пост-трауматског стресног поремећаја, пише "Вашингтон пост".

Кајл, за којег се званично сматра да је током своје војне службе убио 160 људи, овјековечен је у хит филму "Амерички снајпер", гдје га је глумио Бредли Купер.