latinica  ћирилица
25/02/2015 |  09:50 | Аутор: РТРС

ЛШ: Арсенал дочекује Монако, Атлетико у Леверкузену

Фудбалери Арсенала дочекују данас од 20 часова и 45 минута екипу Монака у првој утакмици осмине финала Лиге шампиона.

У другом сусрету вечери, у Леверскузену ће се састати Бајер и Атлетико Мадрид.

Арсенал је, поред Реала, једини клуб који је сваке године играо у нокаут-фазу Лиге шампиона, откако је уведен нови формат, у сезони 2003/2004.

"Тобџије" су у претходне четири сезоне у осмини финала завршавали такмичење, у два наврата изгубили су од Бајерна из Минхена, а губили су и од Милана и Барселоне.

Арсенал - Бајерн Минхен (ФОТО: getty )

"Посљедњих година имали смо тежак жријеб у осмини финала. Сада су шансе 50:50. Знамо да је Монако јак у одбрани, пошто током групне фазе нису примили голове против јаких противника. Биће незгодно, не смијемо никога да потцијенимо али могуће је да прођемо", рекао је Венгер.

Подсјећамо, Венгер је током каријере, од 1987. до 1994. године био тренер Монака, а прве сезоне освојио је титулу у француском првенству. Француски тренер ће први пут предводити Арсенал против свог бившег клуба.

"Био сам помало изненађен жријебом, пошто сам очекивао неког 'звучнијег' противника. То је и једна од чудних случајности у животу, пошто сам посљедњих 25 година провео у та два клуба. Необично је играти против њих у Лиги шампиона. То је за мене био мали емотивни шок", рекао је Венгер.

Арсенал је у суботу побиједио Кристал Палас с 2:1 и у утакмицу улази с три узастопне побједе које су му донијеле треће мјесто на табели, а Монако је побиједио Ницу с 1:0 и попео се на четврто мјесто.

У тиму Арсенала неизвјестан је наступ Алекса Окслејд Чембрлена због проблема с препоном, као и Арона Ремзија, због повреде тетиве.

Тренер Монака Леонардо Жардим има проблема са саставом због повреда играча. Због повреде бутног мишића неизвјестан је наступ Лајвина Курзаве, док Рикардо Карваљо има проблема с повредом листа, а Андреа Рађи с повредом кољена, док ће утакмицу пропустити капитен Жереми Тулалан због суспензије, а нападач Ласина Траоре због операције десне ноге, због које ће паузирати шест до осам недјеља.

Актуелни вицешампион Европе Атлетико путује у Леверкузен након побједе у Примери над Алемријом. Тим Дијега Симеонеа из посљедње четири утакмице има 12 бодова, а савладан је и лидер Примере и градски ривал Реал са чак 4:0.

Атлетико -Реал Мадрид (ФОТО: REUTERS/ Juan Medina)

Како преноси шпанска "Марка" Атлетико ће у Леверкузену "напасти" домаћина са тројицом нападача од првог минута - Гризманом, Манџукићем и Торесом, што јасно открива амбиције Мадриђана, што због квалитета поменутих нападача, али и чињенице да су Хрват и Шпанац већ освајали трофеј у елитном такмичењу.

Њемачки представник је у посљедњих пет утакмица Бундеслиге уписао један триијумф, те по два ремија и пораза и тренутно су на шестој позицији у првенству.

Леверкузен је добио три од посљедња четири меча на свом терену у Лиги шампиона, али са друге стране Атлетико је поражен на само једном од последњих девет гостовања.

За Леверкузен неће играти суспендовани Топрак и повријеђени Крусе и Бендер, док ће код Атлетика изостати повриједјени Коке.

Подсјећамо, Бајер и Атлетико су се састали у групној фази Лиге шампиона 2010. године, а оба сусрета завршена су идентичним резултатом 1:1.

Дуел између Бајера и Атлетика игра се такође од 20 часова и 45 минута.