latinica  ћирилица
25/02/2015 |  10:12 | Аутор: СРНА

"Шарли ебдо" поново у продаји

Више од мјесец и по дана након што су џихадисти упали у редакцију Француског сатиричног листа "Шарли ебдо" и убили запослене, часопис је од данас поново у продаји

Штампан у 2,5 милиона примјерака, француски недјељник ће покушати да се врати у нормалан ток са мање провокација.

Остављајући по страни пророка Мухамеда, 1179. број сатиричног листа овог пута приказује лидера Националног фронта Марин ле Пен, папу, бившег француског предсједника Николу Саркозија и једног џихадисту, који као, како преноси АФП, гомила разјарених звијери јуре за псом који у зубима носи примјерак "Шарли ебдоа" у зубима, уз наслов "Вратили смо се".

"Била нам је потребна пауза, одмор. Било је оних којима је било потребно да одмах раде, као што сам ја, и оних којима је требало више времена. Тако смо дошли до компромиса и сложили смо се да од 25. фебруара поново почнемо да излазимо недјељно", објаснио је нови главни уредник "Шарли ебоа" Жерар Бијар.

Након напада од 7. јануара, "Шарли ебо" је послије седам дана објавио још један број, такозвано "издање преживјелих", на чијој насловној страни је испод наслова "Све је опроштено" приказан пророк Мухамед са сузом у оку како држи натпис "Ја сам Шарли".

Таква слика је била повод за насилне протесте у више муслиманских земаља.