latinica  ћирилица
25/02/2015 |  10:18 | Аутор: СРНА

Дијагностиковање Алцхајмерове болести тестом коже

Научници вјерују да би тест коже могао да помогне да се утврди постојање тешких поремећаја рада мозга, као што су Алцхајмерова или Паркинсонова болест.

Мали узорак или биопсија коже могу да покажу нагомилавање абнормалних протеина у ткиву мозга, који су присутни у случају Алцхајмерове и Паркинсонове болести.

За сада нема дефинитивних тестова и болест може да се развија годинама без симптома и непримјетно.

Научници желе да убрзају дијагностиковање ових прогресивних болести.

Љекари би могли да понуде лијечење у најранијој фази болести, прије него што дође до тоталног урушавања функција мозга и менталног поремећаја.

Љекари трагају за одговарајућим биомаркерима у тијелу - молекулима у крви или ваздуху који се издахне - што би био тачан и поуздан сигнал присуства болести или поремећаја, наводи Би-Би-Си.

Доктор Илдефонсо Родригез-Левија и његове колеге са Универзитета Сан Луис Потоси у Мексику вјерују да је кожа добар кандидат за откривање поремећаја мозга.

Кожа има исто поријекло као ткиво мозга у фази ембриона и могла би да буде добар прозор за оно што се догађа у мозгу касније у животу, барем на молекуларном нивоу.

Обдукцијом људи који су боловали од Паринксона откривено је да се исте наслаге протеина, које се јављају у мозгу са овим стањем, нагомилавају и у кожи.