latinica  ћирилица
25/02/2015 |  10:59 | Аутор: Агенције

Сплит: Полиција у болници тражи џихадисте из БиХ

Полиција у Хрватској чешља документацију болнице у Сплиту о страним пацијентима који су лијечени посљедњих мјесеци, због сумње да је међу њима било држављана БиХ који су рањени у борбама у Сирији као припадници терористичке организације "Исламска држава"
КБЦ Сплит - Фото: илустрација
КБЦ СплитФото: илустрација

Списак страних држављана затражили су припадници сплитско-далматинске Полицијске управе од управе Клиничко-болничког центра у Сплиту, објавили су хрватски медији. Наведено је да то раде због превенције, јер у Сирији на страни Исламске државе ратује више од 300 држављана БиХ и због тога што је граница између Хрватске и БиХ дугачка.

Постоји могућност да неки од ратника који су рањени у борбама у Сирији након повратка у БиХ дођу на лијечење у хрватске болнице. У сплитској болници годишње се лијечи више стотина страних држављана па постоји реална могућност да се међу њих умијешају и исламисти.

Болнице у Хрватској закон обавезује да полицији дојаве ако медицинску помоћ затражи особа која је повријеђена у оружаном сукобу или нападу. Међутим, ако пацијент у болницу уђе мимо хитног хируршког пријема може се догодити да таква сумњива повреда промакне полицији. Зато је полиција од сплитске болнице затражила да им ажурира податке о свим сумњивим повредама односно о онима за које би могли посумњати да су настале у ратном дјеловању.