latinica  ћирилица
25/02/2015 |  12:52 | Аутор: СРНА

Комић: Реформе у циљу привредног раста

Кључне реформске области рада Владе Републике Српске су опоравак привреде и нови привредни раст, реформа јавног сектора, фискална консолидација, очување социјалне сигурности и европски пут - изјавио је данас Срни на Јахорини министар науке и технологије Српске Јасмин Комић.
Јасмин Комић - Фото: РТРС
Јасмин КомићФото: РТРС

"Реализација ових циљева извршиће се растерећењем привреде, стварањем повољнијих услова за пословање, те реформом тржишта рада, што ће омогућити веће запошљавање и већи привредни раст, који није циљ сам по себи, већ основа за бољи живот грађана", прецизирао је Комић.

Говорећи о Програму рада Владе Републике Српске за период од 2014. до 2018. године и сету реформских закона планираних Економском политиком за 2015. годину, Комић је нагласио да је циљ опоравак и јачање привреде, подизање нивоа конкурентности, подстицај за ново запошљавање, повећање ликвидности и инвестиционе активности.

"Јасније и прецизније дефинисање у Нацрту закона о порезу на добит треба да обезбиједи ефикаснију и потпуну примјену закона, а све ради унапређивања стања у области пореза, што подразумијева раст финансијске дисциплине и континуитет прихода по основу пореза", рекао је Комић.

Главни циљеви предложеног Нацрта закона о роковима измирења новчаних обавеза, истиче он, су побољшање ликвидности економског система, те транспарентност у пословању, уз елиминисање могућих изазова код наплате потраживања.

Комић је за Нацрт закона о фискалној одговорности рекао да уређује фискална правила, мјере и процедуре за успостављање фискалног оквира, ограничавање јавне потрошње, јачање одговорности за ефикасно и ефективно кориштење буџетских средстава, с циљем унапређења укупног система јавних финансија, те увођења додатне фискалне одговорности.

"Нацртом закона о порезу на доходак предложено је растерећење привредних субјеката, у конкретном случају оснивача и власника удјела у привредним друштвима, тако што се ослобађа приход од дивиденде и удјела добити од опорезивања порезом на доходак", појашњава Комић, додајући да се на овај начин спречава евидентна пореска конкуренција у оквиру БиХ.

Према његовим ријечима, веома су значајне и измјене и допуне Закона о доприносима, које предвиђају смањење укупне стопе доприноса за 1,4 одсто.

"На овај начин, због смањења збирне стопе доприноса реалном сектору, према процјенама, остаје око 53 милиона КМ. Такође, овим законом умањује се основица доприноса за носиоце некомерцијалних пољопривредних газдинстава са досадашњих 30 одсто од просјечне бруто плате у Републици Српској на 20 одсто", навео је Комић.

Комић је данас учествовао у раду Међународне научно-стручне конференције "Јахорински пословни дани", чије је учеснике упознао о основним смјерницама рада Владе Српске у наредном периоду.

Изражавајући наду у успјешан и плодан рад овог скупа, он је констатовао да је туризам једна од развојних шанси Републике Српске и да, уз правилан третман туристичких потенцијала, адекватна улагања и осмишљен стратешки приступ, може да се оствари атрактивна туристичка понуда, која треба дати снажне економске ефекте.

Он је оцијенио да је туристичка будућност Српске извјесна и закључио да унапређење туризма и економије у цјелини подразумијева нови модел производње знања који се огледа у хетерогености, интердисциплинарности и умрежавању, с нагласком на кооперативна истраживања у партнерској сарадњи науке и привреде.