latinica  ћирилица
25/02/2015 |  14:05 | Аутор: СРНА

Орбан-Давутоглу: Осигурати транспорт гаса преко Србије

Мађарски премијер Виктор Орбан заложио се за предузимање додатних напора како би се осигурао транспорт гаса из Турске преко Србије до земаља централне Европе.

"Морамо да радимо на томе како бисмо из Турске преко Србије допремили гас до земаља централне Европе и Мађарске", рекао је Орбан на заједничкој конференцији за новинаре са турским колегом Ахметом Давутоглуом.

Орбан је појаснио да је циљ таквих напора да Мађарска осигура испоруке гаса послије 2019-2020. године, пошто "у свјетлу" обуставе пројекта за гасовод "Јужни ток" Русија не намјерава да испоручује гас Европи преко Украјине крајем ове деценије, због чега ће бити потребне алтернативне руте.

Орбан је додао да "Мађарску заправо блокирају" Румунија и Хрватска, јер те земље нису завршиле потребне гасне интерконекторе, преноси мађарска новинска агенција МТИ.

"Русија је одлучила да усмјери свој гас преко Турске", напоменуо је Орбан и констатовао да Мађарска нема другог избора.

Турски премијер Ахмет Давутоглу оцијенио је да се односи између двије државе убрзано развијају, те истакао да је званична Анкара спремна да пружи сву потребну подршку у енергетским испорукама централној Европи и Мађарској.