latinica  ћирилица
25/02/2015 |  14:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Трибунал разматра молбу Горана Хаџића

Хашки трибунал размотриће данас и сутра молбу Горана Хаџића да буде хитно привремено пуштен на слободу због лијечења, саопштено је из Хага.

Хаџић треба се подвргне хемотерапији пошто му је дијагностикован рак који не може бити оперисан.

Представница Трибунала Магдалена Спалинска саопштила је да ће данашње рочиште бити одржано на затвореној сесији, а за сутрашње није могла да потврди, као и да ће одлука бити донесена у догледно вријеме.

Она је додала да ће на те две сесије Вијеће чути мишљења два експерта које је именовао Трибунал с циљем да утврде здравствено стање оптуженика и дају мишљење да ли је он способан да присуствује и учествује у даљем судском поступку.

Хаџић је у поднеску од 20. фебруара затражио да буде пуштен на три недјеље пошто 26. фебруара треба да почне с хемотерапијом, и позвао судско вијеће да, у међувремену, одобри и његов претходни захтјев за пуштање на 12 или више недјеља.

У захтјеву од 18. фебруара наведено је да је "Хаџићу дијагностикован рак који не може бити оперисан" и да је болест у финалној фази.

Пацијент у таквом стању просјечно преживи 17 мјесеци, а између 65 и 75 одсто пацијената умре у року од двије године од постављања дијагнозе, пише у документу.

Љекари су Хаџићу преписали шестомјесечну хемотерапију, а у мају треба да буде прегледан на МРИ скенеру.

Одбрана је раније истакла и да Хаџић током хемотерапије неће бити у стању мјесецима да присуствује суђењу, односно да би то негативно утицало на његово здравствено стање.

Хаџић, бивши предсједник Републике Српске Крајине, оптужен је за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској од 1991. до 1995. године.

Ухапшен је у јулу 2011. године на Фрушкој гори и изручен Трибуналу, гдје се приликом првог појављивања пред судом изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Суђење му је почело 16. октобра 2012, а тужилаштво је 9. априла прошле године завршило изношење доказа. Извођење доказа одбране почело је у јулу.