latinica  ћирилица
25/02/2015 |  14:34 | Аутор: СРНА

Вијеће народа РС: Нема повреде виталног националног интереса

Предсједништво Вијећа народа Републике Српске констатовало је данас да нема повреде виталног националног интереса конститутивних народа у актима које је Народна скупштина Српске усвојила 18. фебруара, саопштено је из Вијећа народа.
Формирано Вијеће народа РС - Фото: СРНА
Формирано Вијеће народа РСФото: СРНА

Народна скупштина усвојила је у наставку друге сједнице извјештај Агенције Републике Српске за осигурање о стању у сектору осигурања, о раду и о финансијском пословању за 2013. годину, извјештај Комисије за хартије од вриједности Српске за 2013. годину, те извјештај Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Српске у 2013. години.

Парламент Српске усвојио је и извјештај о сарадњи институција Српске са Хашким трибуналом за 2013. годину, извјештај о извршеном административном надзору над радом јединица локалне самоуправе за 2013. годину, те извјештај о извршењу плана рада и финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност за 2013. годину.

Усвојена је и информација о реализацији пројеката који се финансирају из Економско-развојне компоненте Развојног програма Републике Српске, као и информација о активностима Српске у области регионалне и институционалне сарадње.

Посланици су усвојили и информацију о реализацији Стратегије научног и технолошког развоја Српске, одлуку о измјенама и допунама Просторног плана Републике Српске до 2025. године који има стратешко-развојни карактер, са више уложених амандмана.

Народна скупштина усвојила је и одлуку о прихватању задужења Републике Српске према Развојној банци Савјета Европе по пројекту затварања колективних центара, према којој је предвиђено задужење од 18.169.412 евра.

Усвојена је измијењена одлука о прихватању задужења Српске према Свјетској банци по пројекту енергетске ефикасности због промјене каматне стопе на кредитна средства са 1,25 одсто на 1,40 одсто.

Посланици су усвојили и измјене и допуну Одлуке о давању сагласности за издавање гаранције Српске за кредитно задужење предузећа "Аутопутеви Републике Српске" код Европске банке за обнову и развој према пројекту изградња ауто-пута Бањалука - Добој. Овом одлуком предвићено је повећање задужења за 35 милиона евра.