latinica  ћирилица
25/02/2015 |  15:37 | Аутор: СРНА

Хандке, Михалков и Столтенберг почасни грађани Београда

Аустријски писац Петер Хандке, руски редитељ Никита Михалков и норвешки политичар Торвалд Столтенберг проглашени су данас почасним грађанима Београда.
Петер Хандке - Фото: ТАНЈУГ
Петер ХандкеФото: ТАНЈУГ

Образлажући приједлог за њихово именовање, градски менаџер Горан Весић истакао је да је ово први пут да ће титулу почасног грађанина Београда добити два умјетника.

Весић је поручио да је вријеме да се Београд одужи умјетницима и другим истакнутим јавним личностима који промовишу српску пријестоницу.

Он је указао да је Столтенбергова богата политичка каријера на неки начин почела у Београду, гдје је био секретар Амбасаде Норвешке.

"Његова улога у распаду Југославије је свима позната, о нашем народу и земљи није говорио кроз шаблоне, већ се трудио да нађе рјешење и зато је заслужио поштовање људи у свијету и Србији", рекао је Весић.

Он је додао да је признање Столтенбергу истовремено признање и Норвешкој која је, како је рекао, можда највише помогла Србији у посљедњих 15 година.

Када је ријеч о Михалкову, Весић је подсјетио да је то један од најзначајнијих редитеља данашњице и напоменуо да је руски режисер титулу добио превасходно због филма "Сунчаница" у којем се афирмише Београд.

"Петер Хандке звање почасног грађанина заслужује јер деценијама подржава Србију независно ко је у њој на власти и у јавним наступима бори се да се сазна право стање на Косову и Метохији", рекао је Весић.

Он је истакао да Србија и Београд имају обавезу према Хандкеу јер је као интелектуалац урадио много да се у вријеме распада Југославије сазна и друга страна истине.

"Он је од сваке награде коју је добио, а то су угледне награде, дио новца поклањао српским енклавама на Косову и Метохији. Ако неко од европских интелектуалаца заслужује да понесе награду почасног грађанина Београда, то заслужује Хандке", поручио је Весић.

Одборничка група Демократске странке у Скупштини Београда имала је примједбе на ову одлуку, а шеф одборничке групе те странке Балша Божовић рекао је да признање почасног грађанина не смије бити посљедица симпатија или враћања политичких услуга, што се, како је оцијенио, полако уводи на мала врата.