latinica  ћирилица
25/02/2015 |  15:50 | Аутор: РТРС

Интензивни радови на реконструкцији Универзитетске болнице КЦ Бањалука (ВИДЕО)

Један од највећих подухвата у претходних четрдесет година у здравству на овим просторiма јесте реконструкција Универзитетске болнице Клиничког центра Бањалука.

Радове на сјеверном дијелу ове највеће здравствене установе данас је обишао и предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Овај пројекта вриједан је 83 милиона евра, а требало би да буде завршен за три и по године. 

Универзитетска болница-Клинички центар Бањалука биће најсавременији здравствени центар у региону, а у области здравства никада није доста инсвестирања, поручио је предсједник Додик. Направљена је болница у Бијељини,завршена у Невесињу, реконструисана је болница у Градишци и остало је да буде изграђена у Источном Сарјеву и Добоју.

"РС овим  показује да је у моментима кризе способна да води капиталне пројекте као што је овај. Не само да ћемо добити савремену болницу гдје ће пацијент на једном мјесту добити сву здравствену услугу, већ ће бити смањен и одлазак пацијената из Српске у земље окружења", поручио је предсједник Додик.

Здравствени систем Републике Српске након завршетка реконструкције Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука добиће још једну савремену и модерно опремљену здравствену установу, навео је министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић.

"Надам се да ћемо у периоду реализације успјети да едукујемо довољно кадра, односно да едукујемо менаџерски тим који ће бити у стању да управља овом болницом", рекао је Богданић.

Осим вањских, убрзо ће почети и радови на рушењима унутар централног медицинског блока, а инжењери предузећа "Вамед" и даље разрађују пројекат.

Реконструкција Клиничког центра није само значајна за пацијенте, него и за све запослене, јер ће управо на сјеверном дијелу бити пресељена локација старе Хирургије.

Никола Бојић, шеф Тима за праћење реализације пројекта

реконструкције Универзитетске болнице КЦ Бањалука каже: "На то мјесто ће доћи савремени ургентни центар са двије хируршке сале које ће радити 24 часа, тзв центар ургентне медицине са свим пријемним амбулантама и конзервативом. И патологија ће бити на тој етажи плус на горњој етажи 10 максимално опремљених хируршких сала".

"За 42 мјесеца, тачније након завршетка изградње Централног медицинског блока и сјеверног крила на ову локацију биће пресељена хирургија и Клиника за плућне болести", изјавио је вршилац дужности генералног директора Мирко Станетић. Он је навео да радови на изградњи и реконструкцији теку планираном динамиком.

Најодговорнији у здарвству Српске поручили су да је овај процес незаустављив,и први пацијенти у реконструисани Клинички центар требало би да уђу средином 2018.године.