latinica  ћирилица
25/02/2015 |  16:13 | Аутор: РТРС

Српску очекује поскупљење струје (ВИДЕО)

Министар индустрије, рударства и енергетике Петар Ђокић данас у Херцеговини с разговарао је са представицима "Електропривреде" о цијени струје у Српској.
Требиње: Министар Петар Ђокић са руководством ЕРС-а - Фото: СРНА
Требиње: Министар Петар Ђокић са руководством ЕРС-аФото: СРНА

Судећи према изјавима из "Електропривреде", ускоро би могло доћи до повећања цијене струје, али није прецизирано кад ће се то десити, ни колико би то повећање могло бити.У "Електропривреди" кажу: тренутне цијене струје у Српској су најниже у региону. 

У Електропривреди изричити да овако ниска цијена отежава пословање , нарочито када су у питању двије термоелектране, које су прошлу годину завршиле са губитком.
Директорка , Бранислава Милекић, није прецизно најавила у ком проценту ће бити захтијевано повећање цијене струје.

“Поскупљење струје у Републици Српској је нужно, јер производна предузећа, посебно термоелектаране, са постојећим цијенама не могу да остваре план производње", рекла је Милетићева. 

далековод

Захтјеве за повећање цијене струје зависна предузећа из система Електропривреде требало би да доставе Регулаторној комисији за енергетику, која ће донијети коначну одлуку. Данас је најављена даљња подршка пројекту градње ХЕ Дабар, као и да је могуће да један од суфинасијера буде кинески партнер.

 

Ђокић: Милионски минус, проблем експлоатација угља

Министар енергетике у рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Рудник и Термолектрана  "Гацко" имају проблем у експлоатацији угља и да коефицијент експлоатације није задовољавајући да би могао да обезбиједи економичну производњу.
Након што је менаџмент РиТЕ "Гацко" министра упознао да је ово предузеће 2014. годину завршило са губитком испод десет милиона КМ, Ђокић је рекао да постоји потреба да се иде даље у нове активности и откривке да би се обезбиједила квалитетна руда, у корист веће производње и бољег пословања.

ТЕ Гацко

Ђокић је најавио да ће током ове године почети активности у вези са градњом нове термолектране од 300 мегавата у Гацку, напомињући да је о финасирању овог пројекта на кредитној основи било ријечи са кинеским партнером и кинеском државном банком, који су, како каже, показали интерес за овај пројекат, као и Европска банка за обнову и развој.

"Носилац у реализацији тог пројекта биће "Електропривреда Републике Српске" која ће, када је додатно ојачамо, показати да може да буде носилац најважнијих инвестиционих активности у сектору енегетике у Српској", каже Ђокић и истиче да ће се изградњом новог блока значајно побољшати енергетска ситуација у Српској и цијелом региону.

Директор РиТЕ "Гацко" Миленко Милидраг рекао је да је ово предузеће прошлу годину завршило са губитком испод десет милиона марака, али да се тачно не зна износ, јер није готов завршни рачун.

Као главне разлоге због којих су настали губици Милидраг је навео повећање пореза, лош квалитет угља и смањену производња.

Милидраг каже да је основни проблем снабдијевање угљем Термоелектране, те да дуго година постоји заостатак у откривци.

"Због тога смо дошли у ситуацију да у наредном периоду интервенишемо и нађемо начин како бисмо ове године превазишли ситуацију у којој смо се нашли", навео је он.