latinica  ћирилица
25/02/2015 |  16:18 | Аутор: СРНА

Путин: Прекид испоруке гаса Украјини за три или четири дана

Русија ће у наредна три или четири дана прекинути доставу гаса Украјини, уколико Кијев не плати на вријеме, изјавио је данас руски предсједник Владимир Путин, напомињући да ће тиме бити створен и проблем за транзит гаса у Европу.
Гасовод (илустрација) - Фото: REUTERS
Гасовод (илустрација)Фото: REUTERS

"`Гаспром` је у потпуности испунио своје обавезе према уговору за испоруку гаса у Украјину и тако ће и наставити. Украјинска страна треба да изврши авансно плаћање за три или четири дана. Уколико не буде уплате, `Гаспром` ће прекинути испоруку", упозорио је Путин.

Он је изразио наду да до тога неће доћи.

Директор "Гаспрома" Алексеј Милер подсјетио је јуче украјински "Нафтогаз" на временски рок за авансно плаћање.

Милер је истакао да "Нафтогаз" није платио за испоруке гаса у марту и упозорио да Кијев ризикује да дође до укидања договора о авансном плаћању и прекида испоруке.

Путин је рекао да одлука украјинских власти о обустави испоруке гаса Доњецку у вријеме хуманитарне катастрофе "има карактеристике геноцида".

"Као да глад није довољна. ОЕБС је већ саопштио да тај регион пролази кроз хуманитарну катастрофу. Сада су им прекинули испоруку гаса. Како бисте ви то назвали? Ја бих рекао да то има карактеристике геноцида", рекао је руски предсјендик на састанку са предсједником Кипра Никосом Анастасијадесом, пренио је "Спутњик".