latinica  ћирилица
25/02/2015 |  16:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска опозиција против новог Закона о референдуму

Хрватски Сабор расправљао је данас о Приједлогу закона о референдуму, који је опозиција жестоко критиковала, а највише противљења изазвала је одредба да се потписи за референдумску иницијативу, умјесто на јавним мјестима, прикупљају у канцеларијама државне управе, као и путем интернета.

Нови закон, поред тога, прецизира број бирача који морају подржати референдумску иницијативу, а он зависи од укупног броју бирача у јединици у којој се референдум расписује.

Акт је усклађен с уставном одредбом по којој се на референдуму одлучује већином бирача који су му приступили, без обзира на одзив. Наиме, уставним промјенама 2010. укинут је праг одзива од 50 одсто укупног броја бирача као услов успјешности референдума на државном нивоу.

Предложена је и забрана референдумског одлучивања које би угрозило вриједности уставног поретка Хрватске, као и забрана доношења референдумских одлука супротних праву ЕУ.

Овако предложен акт опозиција у Сабору је назвала, међутим, "антинародним" и "законом о неодржавању референдума".
Посланик ХДЗ Даворин Млакар владајућој партији поручио је да доносе законе базиране на броју мобилних телефона у држави, алудирајући на то што ће се потписи скупљати и преко мобилних телефона са интернет-апликацијама.

"Која то влада или сабор доносе закон базиран на броју мобилних телефона у држави", питао је он Пеђу Грбина, предсједника уставног Одбора, предлагача закона.

Динко Бурић (ХДССБ) поручио је предлагачима да дођу у Славонију и Барању "па да виде хоће ли у неким селима добити сигнал за моблни телефон, а камоли се прикључити на Интернет".

Притом су изнијели податке да је 330 државних канцеларија, у којима би се референдумски потписи скупљали, недовољно.
И лабуриста Драгутин Лесар навео је да онлајн прикупљање потписа "може да прође" када 60 одсто бирача буде умрежено, а данас их, према његовим ријечима, у Хрватској нема више од 100.000.

Опозиција је закључила да је ријеч о закону о неодржавању референдума" и о "тиранији мањине над већином", пренијела је агенција Хина.

У име владајуће партије СДП одговорила је Ингрид Античевић Мариновић, која је описала да је "дух непосредне демократије изашао из боце, и не треба га враћати назад, а да од посланика зависи хоће ли он бити добри дух демократије или злодух тираније већине над мањином".