latinica  ћирилица
25/02/2015 |  17:07 | Аутор: Дојче веле

Аустрија: Ислам с европским печатом Себастијана Курца

Нови закон о исламу, који би у сриједу требало да усвоји аустријски парламент, регулисаће живот муслимана. Стари закон наводно више није био у складу с временом. Опозиција и критичари говоре о дискриминацији, пише DW.

Према званичним наводима, у Аустрији живи око 600.000 муслимана. Они углавном имају босанско-херцеговачке или турске коријене. Већ више од 100 година је суживот с њима у тој алпској републици регулисан кроз један закон о исламу. Протекле три године се израђивао нови закон, јер се сматрало да стари више није у складу с временом. Покретач иницијативе израде новог закона о исламу је аустријски министар спољних послова и интеграцију, Себастиан Курц. Он тим законом жели да постигне да у Аустрији заживи ислам с европским печатом.

Себастијан Курц

"Наш циљ је сасвим јасан. Желимо уредну правну сигурност за муслимане, али с друге стране и створити могућност стварања једног ислама с аустријским печатом, ослобођеног утјецаја и скрбништва из иноземства", поручује Курз.

Желимо имаме Аустријанце

Како би се интеграција муслимана у аустријско друштво побољшала, новим законом се одређује да имами у Аустрији убудуће више не буду финансирани из иностранства, да говоре њемачки и да своје образовање заврше у Аустрији. "Конкретно то значи да више не желимо акцептирати редовну помоћ финансијске природе из земаља попут Саудијске Арабије и других, зато што знамо да се често не само помаже, већ се врши и друштвено-политички утицај и то из једне земље у којој жене не смију чак ни аутомобил да возе. А с друге стране желимо да имамо више имама који ће се образовати у Аустрији, који говоре њемачки и који су Аустријанци, који познају нашу културу и земљу и тако знају које бриге имају млади муслимани у Аустрији", појашњава Себастиан Курц.

Већ наредне године би у Бечу требало да буде отворена катедра за Исламску теологију. Осим тога, муслимани би по први пут добили право на посјету вјерског службеника - у војсци, болницама или затворима. Управо у затворима је велика опасност од радикализације.

Џамија у Бечу

Рамазан Демир је муслимански вјерски службеник у бечком затвору за малољетнике. Досад је на располагању имао само два сата седмично за 300 муслиманских затвореника. "Велики је број оних којима је потребна помоћ, који у сваком случају траже вјерске службенике, а не проналазе их... А онда се може догодити да се чак још више радикализирају јер кажу: 'Па, држава нам не пружа чак прево на контакт с вјером. Католички свештеник је сваки дан овђе, али муслиманског не доводе овамо. Дакле, држава уопште не жели да нам буде добро. А то онда постаје опасно за нас", упозорава Демир.

Муслиманска омладина се опире новом закону

Исламска вјерска заједница у Аустрији се након дугог оклијевања сложила с новим законом о исламу. Али је то тек компромис између владе и представника аустријских муслимана, поручује предсједник Исламске вјерске заједнице у Аустрији, Фуат Санац: "Још увијек су ту разни углови гледања на којима морамо порадити или их поправити."

Муслиманска омладина у Аустрији је по том питању радикалнија, она стриктно одбацује нови закон. Највећа кровна организација исламских удружења, Турско-муслиманска унија, је најавила да ће закон оспорити пред уставним судом. Тој организацији прије свега смета забрана финансирања муслиманских удружења из иностранства. Јер, имаме тако не би, као досад, у Аустрију слао турска Канцеларија за религију, а и не би их на тај начин ни финансирала.

И аустријска опозиција и критичари се слажу с тим мишљењем упућујући притом на Руску православну цркву у Аустрији која и даље смије примати финансијску помоћ из инострнства.