latinica  ћирилица
25/02/2015 |  17:15 | Аутор: ТАНЈУГ

"Мекдоналдс" у Европи утајио милијарду евра пореза?

Европска федерација синдиката јавног сектора и Међународна унија синдиката услужног сектора оптужиле су амерички ланац ресторана брзе хране "Мекдоналдс" да је утајио порезе у вриједности од милијарду евра у периоду од 2009. до 2013.

Уније синдиката оптужиле су компанију да је избјегавала плаћање пореза тако што је дио прихода преусмјеравала на своју испоставу у Луксембургу и позвале су Европску комисију да покрене истрагу поводом тог случаја, преноси Ројтерс.

Корпоративна утаја пореза "врућа" је политичка тема у Европи, чије су власти покренуле бројне истраге око пореских споразума које су велике светске компаније договарале са неким земљама, прије свега Луксембургом.

Ројтерсова истрага из 2012. показала је да су "Мекдоналдс" и други ланци ресторана брзе хране, као што су Бургер кинг и Сабвеј пребацивали део прихода остварених у ЕУ на тржишта са нижим порезима, укључујући Швајцарску.

Подаци из Луксембурга показују да је европска франшиза "Мекдоналдса" у тој земљи у 2013. на профит од 288 милиона долара платила порез од свега 1,4 одсто, у односу на основни корпоративни порез у Луксембургу од 29 одсто.

Уније синдиката наводе да се цифра од милијарду евра односи на порезе које би компанија платила да је дио прихода остварених у земљама као што су Француска и Британија опорезован у тим земљама.