latinica  ћирилица
25/02/2015 |  17:16 | Аутор: Блиц

Љекари упозоравају: Слане собе су бацање пара

Сат времена у сланој соби вам мијења три дана на мору, тврде власници спа центара и приватних клиника.

Међутим, један од најпознатијих српских пулмолога, Бранимир Несторовић, поручује да је то не само бацање новца, већ да назови "слане собе" чак могу да доведу и до погоршања стања код асматичара - и дјеце и одраслих!

Иако ћете на сајтовима центара који нуде овај третман пронаћи низ непровјерених информација - како помажу код астме, бронхитиса, алергија и побољшавају имунитет, стручњаци у Србији тврде да то није истина, пишу "24 сата".

По цијени од око 500-1.500 динара можете да добијете сат времена у једној оваквој соби, а да би соба дала резултате, кажу власници, неопходно је између 10 и 15 посјета. И то се понавља два пута годишње. За те паре, каже Несторовић, можете да купите добар инхалатор и да имате много боље резултате.

- Истина је да слане собе не могу никако да помогну асматичарима, а већ дуго је познато да слан ваздух може заправо да им погорша стање. То је терапија стара 150 година, када су обољеле од туберкулозе водили у природне слане пећине, јер је то помагало да се искашљу. Данас знамо да то није добар вид терапије за асматичаре, јер може да доведе до напада. У неким случајевима јесте добро инхалирање натријум-хлоридом, али онда је много боље да купите инхалатор и да не бацате паре на слане собе - каже реномирани пулмолог.