latinica  ћирилица
25/02/2015 |  17:33 | Аутор: РСЕ

Стоје ли селефије иза напада на имама Бегановића?

И пред полицијске заштите имам у Трнови, код Велике Кладуше, Селведин Бегановић поново је недавно нападнут ножем и повријеђен. Напади на имама Бегановића почели су 9. децембра, а још није откривено ко је починилац ни ко стоји иза њих, пише РСЕ.

У полицији наводе да раде све да се омогући безбједност  Бегановићу, надзиру објекте гдје се он креће, али, признају нису успјели да спријече напад нити знају ко стоји иза њега.

Портпарол МУП-а УСК Але Шиљдедић каже да је полиција и након посљедњег напада “позвала неколико лица који су се могли довести у везу с овим догађајем или имати корисна сазнања о овом догађају".

"У протекла два мјесеца полиција је испитала преко 50 лица са подручја Велике Кладуше Унско–санског кантона, а још нам није познат ни починилац ни мотиви”, наводи Шиљдедић.

Напади су кренули након што је Бегановић упутио отворено писмо вођи селефијске заједнице Билалу Боснићу, у којем му је поручио да престане "с испирањем мозгова", те му замјерио што, док шаље дјецу да гину у ратовима у Сирији и Ираку, он у свом топлом дому ужива са четири жене.

Хусеин Билал Боснић

Боснићу се пред државним судом суди због подстрекавања и врбовања људи из БиХ за одлазак на страна ратишта, нарочито у оне формације блиске милитантима "Исламске државе".

“Господине Боснићу, ако си алим, онда мораш знати да алими не шаљу у џихад, него прогласе џихад и кажу: Браћо, за мном!” - навео је у дијелу свога писма Бегановић, те додао како је БиХ већ довољно изгубила у протеклом рату да "нама шехиди не требају, нама требају јунаци и учењаци".

"Господине Боснићу, молим Вас да престанете с испирањем мозгова у тој вашој паралелној институцији, нећу рећи месџиду, јер месџиди не могу бити приватни, као што је то случај с вашим објектом… “ - поручио је имам Бегановић.

Стоје ли припадници селефијског покрета иза напада на имама полиција не зна, мада кажу не искључују ни ову могућност.

“У првој пријави годсподин Бегановић је изнио сумње о одређеној групи која је могла бити у вези с овим нападом. Ми смо то озбиљно схватили и као мотив, али се наша истрага не води само у правцу да иза тога стоје припадници селефијског покрета”, рекао је портпарол Шиљдедић. Разматрају, додаје, и друге мотиве.

Док се истражује још један у низу напада који, по свему судећи, може довести и до фаталних посљедица за полицију и законе, Бегановић није особа којој је могуће пружити заштиту 24 сата.

Повреде је добио иако је полиција мотрила, а заштиту нема ни од кога. Породици му, кажу у полицији, још нису директно запријетили, али недавно су и пред кућу оних који га подржавају непознате особе бациле експлозивну направу.

 

 Кавазовић: То нису ратови босанских муслимана

Полиција још није утврдила ко стоји иза ових напада. Ипак, из медијских иступа Бегановића, који тврди да те особе не признају ауторитет имама школованих у духу ислама какав се практикује у БиХ, јасно је ко су виновници напада на онога ко је позвао на то да се заустави слање босанске дјеце у туђе ратове.

„Окупи момке који су или пушили траву или имали проблематичну прошлост или нису школовани никако и каже они су ћафири, они неће Исламску државу“, говорио је Бегановић за бх. медије.

И Исламска заједница у БиХ шути овим поводом. Најдиректније се недавно у интервјуу за РСЕ овог случаја дотако реису-л-улема Хусеин  Кавазовић, рекавши како ИЗ нема подршку ни од кога, те да нападе на Бегановић нико није осудио, ни политика, ни интелектуалци.

"Ни интелектуалци ни политичари, нити било ко други да је нама дао подршку да каже ово је насиље над човјеком који је само казао да наша дјеца не смију ићи тамо. Зашто се то догађа јесмо ли постали толико неосјетљиви за оно што би требало да нас се тиче, а требало би да нас се тичу животи наших људи на сваком педљу ове земље” – казао је Кавазовић.

Осуду чина дају грађани у овом дијелу БиХ који сматрају да је вријеме да се нешто подузме.

“То доводи у питање наш систем колико је у могућности да му пружи безбједност. Апсолутно сам против таквог приступа религији који чак и намеће своје ставове и хоће да промијени оно што траје 500 године и то тако радикално“,  каже један од грађана Бихаћа.

С друге стране, има и оних који сматрају да се оваквим нападима угрожава безбједносна ситуација, те да се под хитно ово мора спријечити.