latinica  ћирилица
25/02/2015 |  17:59 | Аутор: СРНА

ЕУ: Француска до 2017. године мора да смањи дефицит

Европска комисија одобрила је данас Француској да до 2017. године дефицит у буџету сведе испод дозвољених три одсто од бруто домаћег производа, након што је Париз пропустио већ продужени рок до ове године.

У саопштењу се, такође, наводи да Брисел неће покренути дисциплинске кораке против Италије или Белгије због пораста државних дуговања.

ЕУ има право да провјерава нацрте буџета држава чланица еврозоне прије него што их одобре национални парламенти да би се обезбиједило да су у складу са правилима европског блока.

Пуна процјена нацрта буџета за ову годину Француске, Италије и Белгије у новембру прошле године одгођена је на три мјесеца да би се причекали коначни подаци за 2014. годину и да би те земље имале времена да проведу структуралне реформе, којим би оправдали кршење регулатива ЕУ.

У периоду од 2001. године Француска је имала дефицит испод три одсто само током 2006. и 2007. године и у више наврата је пробијала рокове за консолидацију буџета.

Италијански државни дуг је од 2008. године непрестано растао и ове године достигао је 133 одсто од бруто домаћег производа.