latinica  ћирилица
25/02/2015 |  18:41 | Аутор: Агенције

Оснивају се балканске војне снаге?

Министар обране БиХ Зекеријах Осмић и начелник Главног штаба Оружаних снага генерал пуковник Анто Јелеч подржали су иницијативу начелника Главног штаба Армије Републике Македоније генерал-пуковника Горанчета Котеског током одвојених сусрета о стварању заједничких балканских војних снага које би интервенисале у случајевима елементарних непогода у земљама регије.

Како је саопштено из министарства обране БиХ генерал Котески је изнио приједлог о оснивању заједничких балканских снага, које би дјеловале заједно при рјешавању елементарних непогода што министарство одбране БиХ у цијелости подржава.

Министар Осмић упознао је госте с тренутним активностима министарства одбране БиХ на путу ка евроатлантским интеграцијама, књижењу војне имовине, рјешавања вишкова наоружања, разминирања, те мировним мисијама широм свијета.

Након одвојеног сусрета с начелником Главног штаба ОС БиХ Јелечом саопштено је да је разговарано о досадашњој билатералној и регионалној сарадњи оружаних снага двију земаља.

У саопштењу се додаје се да су се саговорници сложили око важности регионалних бзбједносних иницијатива као кључног облика сурадње за БиХ и Македонију и земље регије.

При томе је посебно истакнута потреба заједничког дјеловања у случајевима природних и других несрећа и катастрофа. Генерал Јелеч је посебно захвалио на подршци коју Армија Републике Македоније пружа Оружаним снагама БиХ на плану едукације и обуке припадника ОС БиХ.