latinica  ћирилица
25/02/2015 |  21:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Ухапшени новинари Ал Џазире због дронова над Паризом

Три новинара катарске телевизије куће "Ал Џазира" ухапшена су данас у Паризу, јер су беспилотном летјелицом управљали из парка на ивици француске пријестонице, јавља АПФ.
Париз - Фото: flickr.com
ПаризФото: flickr.com

"Један је управљао дроном, други је снимао, а трећи посматрао", изјавио је извор те агенције из француског правосуђа.

Засад нема индиција да су та три новинара повезана са низом ноћних летова дронова уочених над Паризом током ове недјеље.

Најмање пет беспилотних летјелица примијећено је да током ноћи између понедјељка и уторка изнад централног дијела Париза, навео је извор француских снага безбједности, наводећи да полиција није могла да утврди њихове операторе.

У раним јутарњим сатима у уторак најприје је виђен дрон у непосредној близини Америчке амбасаде у Паризу, затим изнад Ајфеловог торња, Трга Конкорд и Војног музеја.

"То би могла да буде координирана акција, али ми то не знамо за сада. Урадили смо све да лоцирамо и ухватимо операторе, али они нису пронађени", навели су неименовани извори блиски истрази, пренијела је агенција АФП.

Агенција подсјећа да је у Француској виђено низ перформанса "мистериозних дронова" у посљедњих неколико мјесеци.
Прије мјесец дана, 20. јануара дрон је, на кратко, прелетио предсједничку палату у Паризу, док је још око 20 дронова раније виђено како лете изнад француских нуклеарних електрана.

Међутим до данас, они се никада нису појавили у толиком броју током једне ноћи, наводе исти извори.

Француски закон забрањује мале цивилне дронове у областима као што су нуклеарна постројења које су заштићена зоном забране летова, у радијусу од 2,5 километра и на висини од 1.000 метара.

Упркос подизању степена безбједности због ризика од исламистичких напада у Француској, локална полиција, до сада, није била у стању да идентификује ко стоји иза активности са дроновима, мада стручњаци тврде да такве мале беспилотне летјелице не би изазвале пријетњу у случају пада на објекте.