latinica  ћирилица
25/02/2015 |  22:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Груевски: Иза прислушкивања стоји страна служба

Након што је прије 25 дана македонски премијер Никола Груевски рекао да је био уцјењиван и да му је пријећено да ће бити објављени материјали са прислушкивања које је уцјењивач и лидер опозиције Зоран Заев добио од страних служби, данас је Груевски саопштио да су у цијелој афери учествовале стране службе заједно са појединим бившим обавјештајцима из Македоније.

"Када је лице З.З. (Заев) затражило састанак, ја сам већ знао шта ће да тражи, зато што се тиме хвалио својим пријатељима и члановима његове партије. Пријавио сам код надлежних служби, а они су донијели одлуку да се снима моја канцеларија. Хтио бих да напоменем да се у мојој канцераларији никад не снима нити ће се снимати, сем ако тужилаштво не одлучи другачије", рекао је Груевски на конференцији за новинаре.

"Лице са иницијалима З.З. отворено и недвосмислено ми је саопштило да му је страна обавјештајна служба дала велики број снимљених материјала за чланове државног врха након чега је тражило да се формира техничка влада. Препричао ми је неколко разговора, чиме је требало да ме увјери да постоје снимци тих разговора. Било је и монтираних разговора", изјавио је Груевски који је навео и примјере тих монтажа.

Груевски је нагласио да, према досадашњим сазнањима МУП-а, иза снимања разговора стоји страна обавјештајна служба, "чији је главни сарадник у Македонији лице З.В. (Зоран Верушевски - првоухапшени у афери Пуц)".

"Да резимирам, у прошлом периоду Македонија је била мета снимања телефонских разговора која су спроводиле стране обавјештајне службе, потпомогнуте њиховим сарадницима из Македоније. Снимљени материјал се преводио на енгелски и слао код наручиоца. У једном тренутку, негдје средином 2014. године, за ове материјале је сазнао и Зоран Заев који је хтио да објави те материјале да би испунио циљ стране обавјештајне службе, која је наручила и финансирала ову операцију. Заев је најприје хтио да изнуди техничку владу користећи пријетњу да ће објавити материјал", рекао је Груевски.

Директни починиоци су ухапшени, а један од њих је и осуђен на затвор, док против осталих слиједи судски процес, подсјетио је македонски премијер.

"Игра није Зоран Заев, он је најобичнији инструмент, камиказа, овде је игра много већа, превелика за његов капацитет. Нисам човјек који функционише на принципу пријетње и уцјене, то је неприхватљиво према грађанима и за државу да калкулишем са националним и државним интересима", изјавио је Груевски.

Премијер је рекао да македонске службе знају која је страна обавјештајна служба у питању и за кога су радили домаћи обавјештајци.

"Овај случај мора да добије судску, политичку и институционалну завршницу. Мотиви за прислушкивање су различити, а до сада смо видјели да су учесницима додијељење паре. Наглашавам да техничке владе неће бити, јер ако сам то хтио, могао сам да дам сагласност на самом почетку. Хтио бих да поручим опозицији и Заеву да силом, уцјенама и пријетњама неће добити изборе. Превремених избора неће бити, једино прихватљиво рјешење за излаз из ове ситуације је враћање политичког дијалога у Парламенту", додао је Груевски.