latinica  ћирилица
26/02/2015 |  07:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Нафтогас оптужује Гаспром за смањење испоруке гаса

Извршни директор украјинске компаније Нафтогас Андреј Коболев послао је писмо свом колеги Алексеју Милеру из Гаспрома у којем наводи да та руска компанија допрема само 40 одсто од количине природног гаса који је Нафтогас тражио од 22. фебруара 2015.

"Кршећи одредбе уговора од 22. фебруара 2015, Гаспром допрема само 40 одсто од гаса који је тражио и платио Нафтогас", стоји у писму Коболева, пренио је ТАС С.

Коболев је, такође, цитирао технички споразум двије стране по коме допремање гаса различитим рутама и промјена тачака његовог уласка на украјинску територију могу да буду спроведени само уз узајамну сагласност двије стране.
"Нафтогас је обавијестио Гаспром више него једанпут да гас који се допрема у Украјину не може бити прихваћен на мјерним станицама Платово и Прокхоровка које су на подручјима захваћеним борбеним дејствима и у овом тренутку изван контроле", казао је Коболев.

Извршни директор Нафтогаса је рекао да се нада да ће добити одговор од Москве у вези са гасом који је Украјина платила унапред, али није добила.
"До сад нисмо добили одговор, али се надамо да ћемо га добити у четвртак или петак током трилатералних консултација", додао је Коболев.

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је у сриједу да Гаспром није прекршио услове уговора испоруком гаса преко контролних пунктова на истоку Украјине.

Путин је рекао да је од унапред плаћеног гаса Украјини остало за три-четири дана и да ће, ако уплата не стигне, испоруке бити прекинуте.