latinica  ћирилица
26/02/2015 |  08:05 | Аутор: СРНА

Почела сједница Представничког дома - данас о допуни Изборног закона БиХ

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на чијем је дневном реду захтјев посланика СББ-а Дамира Арнаута за разматрање Приједлога закона о допуни Изборног закона БиХ по хитном поступку, почела је у Сарајеву.

Колегијум Представничког дома одлучио је јуче да уврсти у дневни ред сједнице захтјев за разматрање приједлога допуне овог закона којим се рјешава питање попуне Клуба српских делегата у Дому народа Парламента Федерације, који сада броји 13 делегата, умјесто 17.

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ разматраће у другом читању Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим се укида такозвани "бијели хљеб".

Предлагач овог законског акта је Клуб посланика СББ-а.

Предложеном измјеном брише се одредба закона, према којој, изабрани и именовани функционери на нивоу БиХ имају право на плату годину дана по истеку мандата.

Комисија за финансије и буџет Представничког дома подржала је приједлог закона у другој фази.

Комисија није подржала амандмане Николе Ловриновића ,из ХДЗ-а БиХ којима се не укида, већ само редукује право изабраних и именованих функционера на једногодишњу плату по истеку мандата.

Пред посланицима ће се у другом читању наћи и Приједлог закона о облигационим односима у цивилном ваздухопловству БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Представнички дом је на прошлој сједници дао рок од 20 дана Уставноправној комисији да достави Извјештај о овом законском приједлогу.

Уставноправна комисија је подржала овај законски приједлог уз 62 амандмана које је раније доставио Савјет министара БиХ.

Овом законском материјом уређују се облигационо-правни односи, који се односе на међународни превоз путника, пртљага и терета, а који се обавља авионом за накнаду.

Законом ће бити испуњен још један од кључних услова из Мултилатералног споразума о успостављању заједничке европске ваздухопловне области који је БиХ ратификовала 2008. године и обавезала се на његово извршавање.

На дневном реду сједнице је и извјештај о спровођењу општих избора прошле године који је припремила Централна изборна комисија БиХ.

Пред посланицима ће се наћи и иницијатива посланика СДС-а Александре Пандуревић,  да се од Централне банке БиХ затражи информација о проблемима корисника кредита уговорених са клаузулом о индексирању обавезе у швајцарским францима и мјерама предузетим за рјешавање ових проблема.

Комисија за финансије и буџет Представничког дома подржала је ову иницијативу.

Пандуревићева је као предлагач иницијативе навела да Централна банка БиХ брине и о финансијској стабилности БиХ, те да има улогу координатора.

"У прошлости се Централна банка БиХ борила са оваквим проблемом и не знам зашто се не би сада изјаснила о њему", рекла је Пандуревићева и додала да се због проблема раста курса швајцарског франка убило 20 корисника кредита уговорених са клаузулом о индексирању обавезе у швајцарским францима.

Против ове иницијативе била је Душанка Мајкић из СНСД-а која је навела да уговорни односи између банака и клијената немају везе са Централном банком БиХ.

Не спорећи потребу да се помогне корисницима кредита у швајцарским францима, Мајкићева је рекла да би било логичније за рјешење питати ентитетске агенције за банкарство као регулаторе.