latinica  ћирилица
26/02/2015 |  08:14 | Аутор: ТАНЈУГ

САД изручује Незировића БиХ због злочина над Србима

Амерички федерални апелациони суд пресудио је да Алмаз Незировић, некадашњи чувар у логору Ребић, испуњава услове за екстрадицију у БиХ.

Суд је одбацио Незировићеве тврдње да не може бити изручен, јер је "прошло превише година од како су се догодили наводни злочини", јавио је Асошиејтед прес.

Незировић, који живи у САД, у Вирџинији, оптужен је да је мучио Србе у том логору 1992. године током грађанског рата у Босни и Херцеговини, наводи америчка новинска агенција.

У БиХ се Незировић терети да је тукао, понижавао и наносио озљеде ненаоружаним затвореним цивилима.

Један суд у БиХ издао је налог за његово хапшење 2003. године, шест година након што је оптуженик, као избјеглица, ушао у САД.

Судија Барбара Милано Кинан,  навела је да није основана Незировићева тврдња да је екстрадиција немогућа, јер су његове активности биле политичке.

"Мучење затвореника не може бити оправдано тиме да се таква тортура догодила у контексту политичких немира", навела је она.

Незировићев адвокат није у првом тренутку одговорио на молбу за коментар, наводи АП.

Правобранилац Ентони Ђорно,  рекао је да одлука суда не значи да је Незировић крив за оптужбе, већ да "осигурава да се о ваљаности оптужби расправља на одговарајућем мјесту у земљи његовог поријекла".

Према судским списима Незировић се 1992. године "придружио паравојној групи, Хрватском вијећу одбране (ХВО) и постао затворски чувар", наводи АП и додаје да су ХВО формирали Хрвати у намјери да створе "сопствену отцијепљену републику током рата" и да није имала везе са владом у којој су доминирали муслимани.

Пред федералним америчким судом Незировић је отпужен и да је прикривао активности у рату када се пријављивао за избјеглички статус и натурализацију у САД.

Тај предмет је затворен прошле године, због очекивања Незировићеве вјероватне екстрадиције, наводи агенција.