latinica  ћирилица
26/02/2015 |  08:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Посланици Сиризе подржали споразум са Еврогрупом

Грчки премијер Алексис Ципрас добио је данас, на матаратонском састанку са посланицима своје партије Сириза, подршку у вези са споразумом са Еврогрупом.

Ципрас је парламентарце обавестио и о преговорима Грчке са њеним међународним кредиторима.

Према изворима из владе, Ципрас је затражио од својих посланика да подизањем руке покажу да ли подржавају споразум са Еврогрупом и већина се изјаснила за, извјестила је АНА.
"Резултат споразума ће зависити и биће процјењиван у односу на начин на који радимо као влада. Брзо покрећемо рад владе и управљамо на основу мандата народа. Сачекаћемо да видимо процес у страним парламентима и онда ћемо у наредна два до три дана формулисати политички приједлог", рекао је Ципрас на крају састанка.

Састанак је одржан иза затворених врата и трајао је више од 11 сати, пренио је АП.

Неки од посланика Сиризе и министри инсистирали су на томе да предизборна обећања треба да буду одржана, а међу њима је најдиректнији био посланик те странке у Европском парламенту Манолис Глезос, који се у отвореном писму извинио грчким грађанима, "јер је подржавао илузију".

Глезос из је позвао да реагују "прије него што буде прекасно".

Министри финансија еврозоне су, по завршетку једночасовне телефонске сједнице у уторак одобрили четворомесечно продужење програма финансијске помоћи Грчкој.

Тиме је лоптица пребачена у двориште националних парламената 18 земаља Еврогрупе који сада треба да одобре продужење програма помоћи Атини.