latinica  ћирилица
26/02/2015 |  09:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Бридлав: Сљедећа руска мета можда Молдавија

Врховни командант НАТО-а за Европу, амерички генерал Филип Бридлав рекао је да би Русија, послије конфликта у Украјини, могла да се усредсриједи на Молдавију како би спријечила њено скретање ка Западу.

Бридлав је јуче у америчком Конгресу, на питање која би руска мета могла да буде послије Украјине, рекао да би то могла да буде Молдавија, пренио је АФП.

"Руски војници се налазе у Придњестровљу како би држали Молдавију од скретања према Западу", рекао је Бридлав.

Парламент Молдавије 12. фебруара није изгласао проевропску мањинску владу, гурнувши ту државу у стање политичке неизвјесности.

Проевропске Либерално демократска и Демократска партија надале су се да ће формирати већинску коалицију са трећом странком након избора 30. новембра. Разговори су се, међутим, нашли у застоју пошто је Либерална партија тражила да државни тужилац који надгледа истраге о корупцији буде страни држављанин.

Придњестровље је званично и даље у саставу Молдавије, али пола милиона становника источне обале Дњестра, који говоре руски језик, сматрају да живе у независној републици.

Послије распада Совјетског Савеза 1991. Молдавија је прогласила независност од Москве, након што је годину дана раније просовјетско становништво у источној Молдавији прокламовало Придњестровску Молдавску Совјетску Социјалистичку Републику, надајући се да ће остати у саставу Совјетског Савеза.