latinica  ћирилица
26/02/2015 |  10:21 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Подршка европском путу БиХ без преноса надлежности

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да Српска у потпуности подржава европски пут БиХ, али да постоји одлучност да се одбране њене дејтонске и уставне надлежности.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Реформе које сада тражи Брисел могу да се проведу само уз сагласност свих нивоа власти. Пренос надлежности на ниво БиХ не долази у обзир", поручио је Чубриловић.

Он је за "Вечерње новости" рекао да је Народна скупштина Републике Српске једногласно подржала изјаву о европском путу БиХ, пошто су је потписали лидери водећих партија.

Говорећи о оцјени високог представника ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерике Могерини да је усвајање изјаве "историјски тренутак за БиХ", Чубриловић је оцијенио да је ријеч о позитивним сигналима из ЕУ и да је створен предуслов за убрзање европског пута и активирање Споразума о стабилизацији придруживању, али да очекује да ЕУ поштује надлежности свих нивоа власти.

"Кључни су договор и сагласност у БиХ", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да ће парламент Српске размотрити сет реформских закона из области привреде, финансија, пореза и социјалних питања.

"Веома је важно провести реформе које ће омогућити бољи стандард грађана. Наш парламент ће у том послу дати пун допринос, а Српска већ предњачи у доношењу реформских закона", истакао је Чубриловић.

Он је навео да су сви ти закони предвиђени Економском политиком за ову годину. "Одлучни смо да растеретимо привреду, отворимо нова радна мјеста, уведемо ред у порески и финансијски систем с циљем рјешавања социјалних питања грађана", рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да је извјесно да ће доћи до доношења новог закона о раду и да очекује да Влада Републике Српске постигне договор са социјалним партнерима и да се изнађу прихватљива рјешења.

"Наравно да закон треба и даље да штити радника, и то је дужност државе. Али, оправдани су и ставови послодоваца о томе да постојећи прописи штите и нераднике. Истина је негђе на средини и зато је потребно усаглашавање", рекао је Чубриловић.

Говорећи о опасности од радикалних исламиста, он је навео да је тероризам озбиљна пријетња безбједности у региону, ЕУ и цијелом свијету, а да је у БиХ то посебно изражено.

"Ипак, увјерен сам да полиција Републике Српске успјешно и ефикасно контролише ситуацију, док то са сигурношћу не можемо да кажемо за заједничке безбједносне органе у БиХ", рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске за сутра је најавио посјету Београду гдје ће се састати са предсједницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.