latinica  ћирилица
26/02/2015 |  10:44 | Аутор: СРНА

Посланици СНСД-а и ДНС-а напустили сједницу Представничког дома (ВИДЕО)

Посланици СНСД-а и ДНС-а напустили су засједање Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ након што ни овај пут није подржан њихов захтјев да у дневни ред буде уврштен приједлог за разрјешење дужности предсједавајућег овог дома, Шефика Џаферовића.
Посланици СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Посланици СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац,  затражио је у име Клуба уврштавање у дневни ред одлуке о разрјешењу Џаферовића, наводећи да постоје озбиљне оптужбе и обимна документација достављена Тужилаштву БиХ из којих проистиче озбиљна сумња да Џаферовић током рата није спријечио нити процесуирао ратне злочине над Србима у БиХ.

"Имајући у виду све то, сматрамо да Џаферовић више не може представљати Представнички дом, односно бити предсједавајући овог дома нити члан Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ", истакао је Кошарац.

Он је додао да је јавност у Републици Српској, међу којима су и породице несталих лица и ратни ветерани, веома заинтересована за рјешавање овог питања.

Посланици подржали укидање "бијелог хљеба"

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим се укида такозвани "бијели хљеб".

Предлагач измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим се брише одредба према којој изабрани и именовани функционери на нивоу БиХ имају право на плату годину дана по истеку мандата, био је Клуб посланика СББ-а. 

Да би законска одредба о укидању "бијелог хљеба" била укинута, потребно је да овај законски приједлог добије подршку и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.  

Опречни ставови о Изборном закону

У расправи у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ о захтјеву посланика СББ-а Дамира Арнаута за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о допуни Изборног закона БиХ којом би се омогућило попуњавање Клуба српских делегата у Парламенту Федерације БиХ изнијети су опречни ставови посланика.

Образлажући свој захтјев, Арнаут је подсјетио да је ЦИК БиХ Представничком дому доставио Извјештај о провођењу општих избора 2014. године у којем је садржана препорука за хитну допуну Изборног закона како би се омогућило попуњавање четири мјеста у Клубу српских делегата у федералном Парламенту.

"У Клубу српских делегата попуњено је само 13 од законом прописаних 17 мјеста, због чега је ЦИК сугерисао да се приступи хитном поступку усвајања допуна Изборног закона како би се изузетно у овом случају попунио Клуб српских делегата", рекао је Арнаут.

Он је истакао да је ЦИК навео неколико опција, међу којима и ту да се непопуњена мјеста попуне са кантоналних листа које нису добиле потребну подршку.

"У свим институцијама испоштован је паритет заступљености конститутивних народа, осим у Дому народа Парламента Федерације", рекао је Арнаут и додао да је ЦИК Парламентарној скупштини БиХ оставио да ријеши ово питање у складу са Уставом БиХ.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Александра Пандуревић оцијенила је срамотним да у ФБиХ нема Срба који би попунили Клуб делегата српског народа у Парламенту Федерације.

"Треба да говоримо о узроцима, а не о посљедицама тога", нагласила је Пандуревићева.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић заложио се за уставно рјешење овог проблема, како се доношењем евентуалних неуставних рјешења не би створили већи проблеми од постојећег.

Посланици ХДЗ БиХ противе се доношењу хитне допуне Изборног закона која би третирала само питање попуњавања Клуба српског народа и траже формирање интерресорне радне групе која би приступила припреми приједлога свеобухватних измјена и допуна Изборног закона.

Предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић сматра да се нису стекли услови за разматрање предложеног закона ни по хитном ни по скраћеном поступку.

Према његовом мишљењу, рјешење је да се овај законски приједлог упути у редовну процедуру, а да се у међувремену позове Парламент ФБиХ да измијени потребне одредбе Устава Федерације које би омогућиле измјену Изборног закона којом би се омогућило попуњавање Клуба српских делегата у федералном Парламенту.

Уставноправна комисија Представничког дома, разматрајући захтјев за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о допуни Изборног закона БиХ, усвојила је закључак којим се предлаже формирање Интерресорне радне групе која би хитно кренула у измјене Изборног закона БиХ које би отклониле све слабости у изборном процесу које су уочене на претходним општим изборима.