latinica  ћирилица
26/02/2015 |  10:50 | Аутор: klix.ba

БиХ: Судија Азра Милетић ухапшена под сумњом да је примала мито (ВИДЕО)

По налогу тужиоца Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, СИПА је јутрос ухапсила судију Суда БиХ , Азру Милетић. Осим ње, ухапшени су и Рамо Бркић, те Сенад Шабић.

Милетић се терети да је узела мито од Бркића и Шабића против којих се води поступак у Суду БиХ.

Судија  Суда БиХ је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичена је за кривична дјела примање дара или других облика користи и кршење закона, док су Бркић и Шабић осумњичени за давање дара или других облика користи.

Осумњичени ће током дана бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати у својству осумњичених,  те донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране.

Рамо Бркић, бивши комесар МУП-а Унско-санског кантона, данас је у Суду БиХ осуђен на затворску казну у трајању од 11 година за организовани криминал, организовање узгоја те међународну продају сканка, као и за злоупотребу службеног положаја.

Сенад Шабић, који је такође члан Бркићеве групе, осуђен је на 10 година затвора за организовани криминал те промет наркотицима. Сатко Кекић осуђен је на пет година затвора.

Првостепеном пресудом Суд БиХ је оптуженом Рами Бркићу изрекао јединствену казну затвора у трајању од 11 година, оптуженом Сенаду Шабићу казну затвора у трајању од 10 година, а оптуженом Сатку Кекићу казну затвора у трајању од пет година.

У новембру 2014. године Суд БиХ је дјелимично укинуо пресуду у предмету "Рамо Бркић и други".

Високи судски и тужилачки савјет БиХ поводом хапшења судије Азре Милетић истакао је снажну опредијељеност за борбу против организованог криминала и корупције унутар властитих редова, али и у свим другим друштвеним областима у БиХ.
Активности које су предузеле правосудне институције у конкретном случају представљају значајан допринос и неоспоран доказ посвећености борби против корупције и организованог криминала као озбиљне пријетње интегритету друштва, саопштено је из ВСТС-а.

Из Савјета оцјењују да чињеница да се та борба води и у властитим редовима, унутар правосудне заједнице, са високо рангираним носиоцем правосудне функције, указује на храброст и одлучност правосудних институција у БиХ да се одговорно суоче са овим проблемом.

Она је јасан показатељ грађанима БиХ и да, када је ријеч о организованом криминалу и корупцији, нема "привилегованих" и да су сви званичници, без обзира на функцију коју обављају, једнаки пред законом, да ће одговарати по закону и да неће бити ни на који начин заштићени од одговорности за своја дјела, поручују из ове правосудне институције.

У саопштењу се додаје да ће се ВСТС БиХ, као и цјелокупна правосудна заједница, оградити од сваког појединца унутар властитих редова који би незаконитим и нечасним радњама могао довести у питање интегритет правосудних институција и углед носилаца правосудних функција.

"Иако је у конкретном случају судије Азре Милетић ријеч о основама сумње, а не и утврђеној кривици, вјерујемо да самим чином лишавања слободе носиоца правосудне функције због сумње у вези са коруптивним радњама, правосудне институције доказују зрелост и посвећеност процесуирању ових дјела", истичу у ВСТС-у.