latinica  ћирилица
26/02/2015 |  12:06 | Аутор: СРНА

Курц: Повећана права муслимана, забрањено страно финансирање ислама

Аустријски министар спољних послова Себастијан Курц бранио је аустријску ревизију закона о исламу, којим се повећава заштита муслимана, али се забрањује страно финансирање џамија и имама.
Себастијан Курц - Фото: Wikipedia
Себастијан КурцФото: Wikipedia

Курц је рекао њемачком листу "Билд" да посланици не желе да стране земље врше политички утицај на Аустрију.

"Оно што желимо је да смањимо политички утицај и контролу из иностранства и да дамо исламу шансу да се развија слободно унутар нашег друшва и у складу са нашим заједничким европским вриједностима", рекао је он.

Мјера која је усвојена јуче представља допуну закона из 1912. године којим је ислам проглашен званичном религијом у Аустрији.

Како јавља аустријска новинска агенција АПА, мјере укључују право муслимана да имају своје свештенике у војсци, судовима, болницама и на другим мјестима. Муслимани могу да обрезују мушку дјецу и проводе ритуал халал убијања животиња за храну.

Муслиманске групе сматрају да је забрана страног финансирања непоштена јер је међународна подршка дозвољена хришћанима и Јеврејима.

Они тврде да овај закон одражава раширено неповјерење према муслимана, а неки планирају да га оспоре пред Уставним судом, наводи Би-Би-Си.