latinica  ћирилица
26/02/2015 |  13:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Из Луганска повучено 80 одсто тешког наоружања

Лидер самопроглашене Луганске народне републике (ЛНР) Игор Плотницки изјавио је да та република испуњава обавезу повлачења тешког наоружања са линије раздвајања кијевске војске и проруских снага, у складу са споразумима из Минска и да је из ње повучено скоро 80 одсто тешког наоружања.
Луганск, повлачење тешког наоружања - Фото: AP
Луганск, повлачење тешког наоружањаФото: AP

"Повлачење тешког наоружања је комплетирано 80 одсто, а то је потврдила и Организација за европску безбједност и сарадњу", рекао је Плотницки.

Према његовим ријечима, кијевска влада повукла је само 15 или 20 одсто тешког наоружања и "није испунила споразум из Минска", пренијела је руска агенција Тас с.

Војни представник Кијева Андреј Лисенко рекао је у уторак да ће Кијев почети повлачење тешког наоружања са линије раздвајања уколико се прекид ватре поштује два дана.

Украјински безбједносни званичници кажу данас да нису примили наређење о повлачењу тешке артиљерије с линије раздвајања на истоку земље.

"Ми држимо позиције, и чекамо одлуку о повлачењу тешког наоружања", рекао је данас на конференцији за новинаре војни представник у Кијеву Анатолиј Стелмак, а пренио Спутњик.

Према ранијим писањима медија, очекује се да ће украјински предсједник Петро Порошенко данас наредити почетак повлачења тешког наоружања, што је у складу са посљедњим споразумом из Минска, пренио је Спутњик.