latinica  ћирилица
26/02/2015 |  13:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Свједок: Ивановић био у униформи

Свједок тужилаштва Фаик Хисени рекао је на суду у Косовској Митровици да је видио Оливера Ивановића у униформи на почетку 1999. године и 2000. године.
Оливер Ивановић - Фото: Бета
Оливер ИвановићФото: Бета

Поред тога, он је рекао да није лично видио убиства Албанаца у Косовској Митровци током 1999. године.

Ивановићу је данас продужен је притвор за још два мјесеца и истовремено настављено суђење у Основном суду у Косовској Митровици.

Саслушањем свједока Фаика Хисенија тужилаштво ће окончати испитивање својих свједока који говоре о дешавањима у Митровици априла 1999. године.

Хисени, радник у руднику Стари Трг, једанаести је свједок тужилаштва у наставку суђења Ивановићу и још четворици Срба који су оптужени да су починили нека од најтежих кривичних дјела у Митровици током 1999. и 2000. године.

Свједок је током давања исказа рекао да није лично видио да су се у Митровици догодила убиства 1999. године.

На питање тужиоца да ли је видио Ивановића да командује било да су у питању војници или припадници парамилитарних група, свједок је одговорио да није 1999. године.

Свједок је након испитивања од стране тужиоца рекао да не жели да одговара на питања одбране Оливера Ивановића јер се не осјећа добро, на шта му је предсједавајућа судског вијећа указала да је у обавези да одговара на питања.

Суђење се наставља након паузе, када ће свједока испитивати браниоци Оливера Ивановића.

Након саслушања данашњег свједока, међународно судско вијеће ће саслушати још 40 свједока тужилаштва у вези са догађајима из 2000. године.

Ивановић је оптужен да је на Косову починио кривично дјело ратног злочина над цивилним становништвом 1999. године, а запријећена казна за то дјело је од пет година до доживотне робије.

Случај Ивановић повезан је са још четворицом Срба, а то су Драгољуб Делибашић, отац и син Илија и Небојша Вујачић и Александар Лазовић који су осумњичени за убиство и покушај убиства.

Сва петорица оптужених Срба изјаснили су се раније да нису криви за дјела која им се стављају на терет.