latinica  ћирилица
26/02/2015 |  15:53 | Аутор: СРНА

И.Сарајево: Округли сто декана економских факултета

На Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је, у оквиру конференције "Јахорински пословни дани", одржан округли сто на којем су декани економских факултета из региона разговарали о кључним питањима развоја економије и економске сарадње.

Декани су размијенили мишљења и о могућностима међусобне сарадње у изради пројеката, организовању наставе, посебно на другом и трећем циклусу студија, размјени професора и студената, те о заједничкој организацији научних скупова, савјетовања, љетних школа и академија, саопштено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

Домаћин скупа, декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Љубиша Владушић изјавио је да су на округлом столу разматране три групе питања.

"Једна је наша боља сарадња и комуникација у смислу истраживања и научних радова, размјена студената и професора, а ту су и докторске студије по новом болоњском процесу, прекогранична сарадња у смислу нашег јављања на тендере Европске комисије кроз истраживачке пројекте", истакао је Владушић.

Он је подсјетио да се четврту годину заредом одржава конференција "Јахорински пословни дани" и да се сваке године покушава новим садржајима обогатити конференција како би се дошло до одређених резултата.

"Мислим да ћемо потврдити спремност свих ових декана да у будућности сарађујемо и да ту сарадњу подигнемо на виши ниво", нагласио је Владушић.

У име декана Економског факултета у Београду, састанку је присуствовао професор Александар Живковић који је истакао да је овај округли сто добар правац да се неке ствари синхронизују и координишу, као и да овај скуп показује велику жељу за размјену искуства из оних тема за које су заинтересовани учесници.

"Овај данашњи скуп иде у том правцу да покаже заједнички пројекат у изради књиге о регионалном финансијском систему намењене студентима мастер студија која представља комплексну анализу финансијског система. Та књига ће бити сигурно уврштена као обавезна литература на свим факултетима у региону. То је покушај да се праве заједнички пројекти у будућности", рекао је Живковић.

Продекан за наставу Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого осврнуо се на пројекат писања књиге "Регионални финансијски системи" и подсјетио да предмет под тим именом постоји на мастер студију, а да притом не постоји адекватан уџбеник.

Он је изнио приједлог да по један експерт са сваког факултета из регона учествује у писању књиге.

Неки од закључака данашњег округлог стола су потреба за чешћим одржавањем оваквих састанака, подизање сарадње између институција на виши ниво, као и потписивање споразума о сарадњи економских факултета региона.

На скупу су учествовали декани из Београда, Подгорице, Суботице, Ниша, Крагујевца, Сарајева, Тузле, Бањалуке, Бијељине, Скопља, Мостара и Источног Сарајева.